Srpsko nasleđe u Svetom gradu: Kuću u kojoj se desila Tajna večera kupio je Sveti Sava!

17.12.2023

08:12

0

Autor: I. P.

Sveti Sava, jedna od najznačajnijih figura srpske istorije, otkupio je ovu kuću od Saracena, koristeći zlato i srebro koje je dobio od svog bratanca, srpskog kralja Radoslava

Srpsko nasleđe u Svetom gradu: Kuću u kojoj se desila Tajna večera kupio je Sveti Sava!
Sionska Gornica - Copyright Printscreen/YouTube Christian Media Center

Kada govorimo o srpskoj istoriji i njenom uticaju na svetsko kulturno nasleđe, neizbežno dolazimo do Sionske Gornice u Jerusalimu, mesta održavanja Tajne večere Gospoda našeg i Spasa Isusa Hrista. Ova lokacija, koja je danas poznata po svom istorijskom i duhovnom značaju, bila je u srednjem veku u srpskom vlasništvu.

Sveti Sava, jedna od najznačajnijih figura srpske istorije, otkupio je ovu kuću od Saracena, koristeći zlato i srebro koje je dobio od svog bratanca, srpskog kralja Radoslava. Sionska Gornica, smeštena u Sionu, odmah pored starog grada Jerusalima, postala je svedok ustanovljenja Svete Tajne pričešća, tj. evharistije, koja je osnov svake Liturgije.

Profimedia
 

 

Kroz biblijske zapise o Tajnoj večeri, shvatamo dubinu simbolike koju je Hristos prenosio svojim apostolima, govoreći o svojoj misiji među ljudima i žrtvovanju na Krstu.

Međutim, priča o Sionskoj Gornici ne završava se tu. Sveti Sava, prilikom jednog od svojih obilazaka Svete Zemlje, zajedno s patrijarhom jerusalimskim Atanasijem, kupio je ovo mesto kao deo šire vizije - stvaranja mesta hodočašća za Srbe i sve pravoslavne Hrišćane.

Tokom vremena, Sionska Gornica i srpski manastir, koji je takođe bio izgrađen na tom mestu, pretrpeli su brojna razaranja u krstaškim ratovima.

Zgrada je kroz istoriju menjala svoju svrhu - od rimokatoličke crkve, preko džamije, do sinagoge. Danas je pod vlasništvom izraelske vlade, a u njenoj blizini nalazi se i Davidov grob.

Ova priča o Sionskoj Gornici nije samo priča o jednom istorijskom mestu, već svedočanstvo o dubokim korenima srpskog naroda u svetskoj istoriji i njegovom uticaju na mesta od najvećeg značaja za čovečanstvo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike