Veje na Zlatiboru, Novoj Varoši, Prijepolju! Meteorolozi najavili minus i do 30 cm snega, ali šta znači kada na Božić pada sneg?

07.01.2024

23:21

0

Autor: M. Vu.

Prema najavama meteorologa, u narednim danima očekuje se konačno zimsko vreme koje će doneti nastavak padavina i održavanje snega

Veje na Zlatiboru, Novoj Varoši, Prijepolju! Meteorolozi najavili minus i do 30 cm snega, ali šta znači kada na Božić pada sneg?
Ilustracija - Copyright Tanjug/Jovan Nikolić

Sneg se vratio u Srbiju! Večeras na Božić, sneg je počeo da pada na Zlatiboru i u delovima jugozapadne i zapadne Srbije, kao i na jugu Srema i zapadu Bačke.

 

 

 

Trenutno se formirao snežni pokrivač visine nekoliko centimetara, a sneg su najviše pozdravili turisti koji su odlučili da ostanu na ovoj planini i nastave uživati u atmosferi.

 

 

Sneg pada u Novoj Varoši, Prijepolju i Zlataru.

Ove večeri u većem delu Srbije pada kiša, a obilnija je u centralnim i zapadnim predelima, u Podrinju, Kolubarskom okrugu, u Šumadiji i u Pomoravlju.

Najviše snega, od 10-15 centimetara će dobiri zapad i jugozapad Srbije, tačnije Raški, Moravički, Zlatiborski, Mačvanski i Kolubarski okrug. U višim zonama će pasti oko 30 centimetara snega, najavljuje Hailz Srbija.

U zapadnoj Šumadiji, jugu Srema i jugozapadnim delovmai Beograda će pasti najviše do 10 centimetara snega.

Prema najavama meteorologa, u narednim danima očekuje se konačno zimsko vreme koje će doneti nastavak padavina i održavanje snega.

Ove večeri jak sneg već uveliko veje u Bosni i u Hrvatskoj, uz formiranje snežnog pokrivača.

Sneg na Božić znači - rodna godina

Narodna nauka, nastala u izostanku tih istih meteorologa i vremenskih prognoza, a na osnovu crkvenih praznika, kaže da to znači da će nam godina biti rodna i uspešna.

Uvrežena su narodna verovanja da će godina biti rodna ako na Božić pada sneg. Slično verovanje postoji ako 7. januara pada kiša. U tom slučaju, rodiće sve ono što se okopa motikom.

Sledeće nedelje i do -8, formiranje nsežnog pokrivača i do 30 cm

Prema prognozi vremena za naredne dane u Srbiji, očekuje se promenljivo vreme s padavinama koje će uticati na formiranje snežnog pokrivača i variranje temperatura:

U ponedeljak će biti oblačno i hladno, s padavinama koje će u većini zemlje biti u vidu snega. Temperature će se kretati od -2 do 1°C, dok će na jugu i jugoistoku zemlje biti toplije, s kišom i susnežicom i temperaturama od 3 do 7°C. Na planinama se očekuje dalje povećanje snežnog pokrivača.

U utorak se prognozira sneg u svim predelima, uz očekivanje ledenog dana. Maksimalne temperature će biti od -3 do 1°C. Očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 1 do 30 cm, s većim količinama na planinama.

RINA
 

U sredu se očekuje stabilizacija vremena, porast vazdušnog pritiska i suvo vreme s pretežno vedrim nebeskim pokrivačem. Jutra će biti hladna, uz maglu i mraz, s temperaturama od -8 do -2°C, lokalno ispod -10°C. Maksimalne dnevne temperature biće oko 0°C.

Od srede do kraja sedmice prognozira se suvo i uglavnom vedro vreme, uz maglu i mraz u jutarnjim satima. Temperature će se kretati od -8 do -2°C ujutru i oko 0°C tokom dana, s blagim porastom temperature na samom kraju sedmice, dostižući vrednosti od 0 do 5°C.

Oko 15. januara se očekuje blago otopljenje uz naoblačenje i padavine u obliku kiše, susnežice i snega. Nastaviće se promenljivo vreme s čestim padavinama, ali bez značajnijeg zahlađenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike