Najviše snega će pasti u ovih 5 oblasti, temperatura vrtoglavo pala u Bačkoj! Stiglo zahlađenje u Srbiju, pred nama ledeni dani

07.01.2024

19:46

0

Autor: M. Vu.

Sutra hladno i vetrovito, povremeno sa snegom, uz stvaranje snežnog pokrivača, osim u Negotinskoj Krajini

Najviše snega će pasti u ovih 5 oblasti, temperatura vrtoglavo pala u Bačkoj! Stiglo zahlađenje u Srbiju, pred nama ledeni dani
Ilustracija - Copyright AP Photo

Stiglo zahlađenje u Srbiju! Sneg će večeras početi da pada u drugom delu noći prvo jugozapad i zapad Srbije. Hladniji vazduh struju već na sevrozapadu Bačke gde se meri najviše dva stepena.

Najviše snega, od 10-15 centimetara će dobiri zapad i jugozapad Srbije, tačnije Raški, Moravički, Zlatiborski, Mačvanski i Kolubarski okrug. U višim zonama će pasti oko 30 centimetara snega, najavljuje Hailz Srbija.

U zapadnoj Šumadiji, jugu Srema i jugozapadnim delovmai Beograda će pasti najviše do 10 centimetara snega.

Najmanje snega će imati doline i ravnice južne Srbije, Banat i Bačka. Izuzev Srema, u Vojvodini će pasti tek malo snega sutra uveče i u utorak.

pritnscreen/RHMZ
 

 

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) se takođe oglasio večeras, najavljujući da će tokom noći doći do formiranja snežnog pokrivača.

- Večeras oblačno, mestimično s kišom, na visokim planinama sa snegom.Tokom noći sa padom temperature kiša će preći u sneg i u nižim predelima, prvo na severu, zapadu i jugozapadu, a zatim i u centralnim krajevima Srbije, pa se do jutra očekuje i mestimično formiranje manjeg snežnog pokrivača. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, javio je RHMZ.

pritnscreen/RHMZ
 

Vreme narednih dana

Sutra hladno i vetrovito, povremeno sa snegom, uz stvaranje snežnog pokrivača, osim u Negotinskoj Krajini.

U utorak u većini mesta ledeni dan sa dnevnom temperaturom ispod 0 °C, pre podne uz provejavanje slabog snega, posle podne prestanak padavina.

U drugoj polovini sedmice očekuju se umereni i jaki jutarnji mrazevi i ponegde magla. Danju suvo uz delimično razvedravanje ali će se zadržati hladno vreme, u većini mesta dnevna temperatura oko 0 °C.

Crveni meteoalarm u Hrvatskoj

Osim na Platku, sneg pada i u okolini Zagreba i na Sljemenu.

Na Jadranu će duvati umerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim udarima, pa je duž obale severnog Jadrana naveče i u noći moguća pojava snega, javlja DHMZ. Visina snega mogla bi biti između pet i deset centimetara.

Kolovozi su mokri i klizavi u većem delu zemlje. Slab sneg pada mestimično i u Lici i severozapadnoj Hrvatskoj. Gusta magla smanjuje vidljivost na putevima u Gorskom kotaru. U priobalju duva jaka i olujna bura. Na snazi je niz zabrana i ograničenja u saobraćaju za pojedine grupe vozila, a u prekidu su i pojedine linije u pomorskom prometu. Za deo zemlje izdan je crveni meteoalarm.

Crveni meteoalarm odnosi se na rječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal. Na tom području mogući su udari vetra od 65 do 180 km/h. Za zapadnu obalu Istre i severnu Dalmaciju DHMZ objavio je narančasto upozorenje jer su na tom području mogući udari vetra od 65 do 95 km/h. Žuto upozorenje odnosi se na zagrebačku regiju, karlovačku, gospićku, kninsku, splitsku regiju te srednju i južnu Dalmaciju. Udari vetra u tim delovima Hrvatske mogu biti od 65 do 85 km/h.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike