Čudo prirode na 900 metara nadmorske visine kod Zlatibora: Prerast je jedan od najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji (FOTO)

07.01.2024

13:47

0

Ova neobična atrakcija iz godine u godinu privlači sve više posetilaca.

Čudo prirode na 900 metara nadmorske visine kod Zlatibora: Prerast je jedan od najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji (FOTO)
Copyright RINA

Priroda nam često svojim savršenim delima pokaže da su čuda moguća, a upravo jedno takvo čudo prirode skrilo se u u zlatiborskom selu Dobroselica. Prirodnih kamenih mostova, koji se još nazivaju i Prerastima ima samo nekoliko na teritoriji čitave Srbije. Svi izgledaju veličanstveno, pa tako i ovaj na poznatoj srpskoj planini koji se ubraja među najgabaritnije.

- Prerast u Dobroselici spada među šest najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji. Ima dužinu od 48 i širinu od 12 metara. Visina njegovog gornjeg ulaza je 12, a izlaza 16 metara. Ovaj prirodni most predstavlja pravu prirodnu rijetkost i zbog toga privlači izuzetno veliku pažnju turista, prije svega planinara, a neizostavan je i njegov veliki značaj za nauku, kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

 

Ova neobična atrakcija iz godine u godinu privlači sve više posetilaca. Udaljena je od Zlatibora 23 kilometara, a put do nje vodi preko prelepih zlatibroskih predala, sela Vodice i same Dobroselice. Postavljene su putokazi, a ispred samog Prerasta nalaze se informativne table i klupe za putnike namernike.

- Smešten je na južnom obodu Zlatibora i predstavlja tipičan primer kontaktne prerasti, nastale usled selketivne erozije i lokalnog poniranja reke. Kroz pećinu teče potok, nekadašnja ponornica, za koji se pretpostavlja da je erozivno uticao na pećinu. U narodu je ova lokacija poznata i kao Točkovića pećina ili Šupljica. Prostire se na 900 metara nadmorske visine, dodaju u TO Zlatibor.

Prirodni kameni most u selu Dobroselice na južnom obodu planine Zlatibor predstavlja jedini takav geomorfološki objekat u zapadnom delu Srbije i uvršćen je u listu nacionalnog geonasleđa.

 Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike