Bankrotirala turistička agencija Barcino tours! Oštećeni pozvani da se jave za naplatu štete

03.01.2024

18:15

0

"Barcino tours" turistička agencija od kraja oktobra bila je u blokadi i to za 128.271.387 dinara, odnosno oko 1,09 miliona evra

Bankrotirala turistička agencija Barcino tours! Oštećeni pozvani da se jave za naplatu štete
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Milenijum osiguranje obavestilo je danas sva oštećena lica, da je u skladu sa Dopisom Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije br. 000319398 2023 od 03. januara 2024. godine proglašena insolventnost turističke agencije Barcino tours d.o.o.

U želji da se proces prijave, likvidacije i isplate odštetnih zahteva sprovede blagovremeno u skladu sa važećim polisama i uslovima osiguranja, Milenijum osiguranje poziva sva oštećena lica-putnike da prikupe i kompletiraju dokaznu dokumentaciju neophodnu za isplatu naknade iz osiguranja.

Kompletnu dokumentaciju, uz detaljno popunjen Obrazac za prijavu štete i Upitnik, potrebno je dostaviti na imejl adresu: [email protected] ili putem preporučene pošte na adresu: Bulevar Milutina Milankovića 3b, Novi Beograd.

Spisak dokumentacije

Spisak dokumentacije koju treba dostaviti uz zahtev: pisani ugovor o turističkom putovanju, opšti uslovi putovanja, program turističkog putovanja, potvrda o garanciji putovanja, dokazi o plaćanju ugovorene cene putovanja u celosti ili delimično (fiskalni računi, avansni računi uz fiskalni račun, izvod iz banke), očitana lična karta, kopija kartice sa tekućim računom oštećenog lica.

Osiguravač zadržava pravo da zatraži i drugu neophodnu dokumentaciju, u zavisnosti od konkretnog slučaja.

Profimedia
 

Neophodna dokumentacija može se preuzeti sa sajta www.mios.rs, navodi se na kraju saopštenja Milenijum osiguranja.

"U agenciji su izmislili požar u hotelu"

Putnici su tokom ranijih godina imali problema sa agencijom "Brancino". Naime, oni su jedne godine uoči Nove godine doživeli neprijatnost, kada su odleteli sa beogradskom agencijom "Barcino" u egipatsko letovalište Hurgadu. Umesto u hotel koji su uplatili, kako su naveli tada putnici, bili su upućeni u drugi, uz pojašnjenje da se baš u trenutku kada su bili na aerodromu "dogodio požar u njihovom prvobitnom hotelu".

24sedam/Dejan Ćirić
 

Prema svedočenju putnika u Hurgadi, regularno su uplatili smeštaj sa četiri zvezdice u hotelu "Long bič" (bivši "Hilton"), a kada su pristigli na aerodrom, rečeno im je da će ipak morati da odsednu u drugom hotelu.

Agencija "Barcino" u blokadi od oktobra

Kako smo ranije pisali, "Barcino tours" turistička agencija od kraja oktobra bila je u blokadi i to za 128.271.387 dinara, odnosno oko 1,09 miliona evra, objavljeno je na sajtu Narodne banke Srbije. Ova informacija odmah je dospela u žižu javnosti posebno zbog toga što je desetine putnika bilo zabrinuto za to da li će dobiti povrat novca kojim su platili svoje aranžmane.

Problem nastao zbog neplaćenog poreza

Kako su naveli iz inspekcije Ministarstva turizma do blokade je došlo zbog neplaćenog poreza.

- Ono što mi imamo kao informaciju, iako je to u nadležnosti poreske inspekcije i policije je da je došlo do neizmirenja poreskih obaveza i blokirani su svi računi ove agencija. Tokom septembra i oktobra primili smo 31 prijavu protiv ove agencije, a od početka 56 turističke inspekcije. Od toga je rešeno 28, i agencija je vratila 2,7 miliona dinara - rekla je u novembru 2023. za "Blic" Dunja Đenić pomoćnica ministra turizma.

"Barcino" nije član JUTE

- Pošto "Barcino turs" nije članica "JUTE" ne znam o čemu se tačno radi, i koji je razlog ove situacije. Ipak, ukoliko se oni nastave da rade regularno, odnosno više ne budu u blokadi, biće u obavezi da plate sve otkazane aranžmane - rekao je za "Blic" Aleksandar Seničić, direktor "JUTE".

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike