Najviše nam dolaze Rusi, ali je iznenađenje ko je na drugom mestu: Stranci najviše vole da posećuju dva grada u Srbiji

15.12.2023

08:25

0

Autor: R.M.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da će nam ovogodišnja sezona biti rekordna

Najviše nam dolaze Rusi, ali je iznenađenje ko je na drugom mestu: Stranci najviše vole da posećuju dva grada u Srbiji
Copyright Profimedia

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, našu zemlju je ove godine posetilo najviše Rusa ali ono što je zanimljivije jeste da su iza njih Turci. 

I dok su neka Srbiju opsedali Kinezi, oni su sada na petom mestu po brojnosti dok se ispred njih nalaze turisti iz Bosne i Hercegovine, Nemačke i Rumunije. Naravno, omiljene destinacije su im Beograd i Novi Sad, ali vrlo rado posećuju naše banje i planine.

Prema podacima iz oktobra broj turista je za 9 odsto veći nego lane, a kolika je navala turista na Srbiju govori podatak da je između 80 i 90 odsto smeštajnih kapaciteta širom Srbije već popunjeno za novogodišnje praznike.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da će nam ovogodišnja sezona biti rekordna.

On je naglasio i da su popunjeni istočni, jugoistočni i  jugozapadni deo Srbije a najviše gostiju došlo je iz Bugarske i Rumunije.

Milos Tesic/ATAImages
Aleksandar Seničić

 

Što se zvanične statistike tiče, za prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, broj turista u Srbiji povećan je za 13 odsto, a broj noćenja za 16 odsto.

Više od polovine turista stranci

S druge strane direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović rekla je nedavno za RTS da će ova godina biti rekordna jer smo samo u prvih devet meseci imali preko 3,2 miliona turističkih dolazaka, od kojih su inostrani turisti bili za preko 50 procenata učešća i sa rastom od čak 24 odsto.

Dodala je da kada su noćenja u pitanju, imamo realizovanih preko 9,7 miliona noćenja za prvih devet meseci. 

Najveći broj tih noćenja realizovali su turisti iz Rusije i to više od 500.000 noćenja.

Sem Beograda i Novog Sada turisti rado odlaze na Zlatibor i u Niš, Kragujevac, Suboticu, Kopaonik ali i Vrnjačku banju.

A turisti ne samo da dolaze, nego ostavljaju i značajan novac u Srbiji pa je prema podacima NBS u prvih osam meseci zabeležen devizni priliv od 1,65 milijardi evra, odnosno 9 odsto više u odnosu na prvih osam meseci prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike