Tri godine mu tražili dijagnozu, dok mu nisu otkazale ruke, noge i govor: Milan ostao bez posla, sa kreditom, detetom i neizlečivom bolešću

28.12.2023

20:01

0

Autor: R.M.

Za tri godine otkako je dobio misterioznu bolest Milanu se život preokrenuo naopačke

Tri godine mu tražili dijagnozu, dok mu nisu otkazale ruke, noge i govor: Milan ostao bez posla, sa kreditom, detetom i neizlečivom bolešću
Milan Pešić - Copyright Privatna arhiva

Milan Pešić je početkom 2020. preležao infektivnu mononukleozu, da bi nakon pola godine od izlečenja osetio probleme sa stomakom. Međutim, simptomi su krenuli da se nižu da bi tek nakon tri godine otkrili njegovu pravu dijagnozu!

Kada je dobio probleme u stomaku, gastroenterolog ga je lečio od kandide. Nije ni slutio da je to prvi simptom onoga što mu je utvrđeno mnogo kasnije - sindroma hroničnog umora.

- Bolest uglavnom počinje kroz probleme sa stomakom. Onda 15. decembra 2020. počinje bol u grudima, kod srca. Išao sam kod lekara opšte prakse, hteo je da me pošalje kod fizijatra, ali sam se posle dve nedelje vratio sa još jačim bolovima. Pošto su tada sve bolnice bile u kovid sistemu, otišao sam u Urgentni centar na Badnji dan 2021. Njih je zabrinulo što sam imao preko 120 puls u mirovanju. Kada su videli da je sve u redu otpustili su me bez ikakve terapije - priča Milan.

Otišao je kod interniste od koga je dobio betablokatore kako bi mu se smanjio srčani rad. A onda od februara kreću da se ređaju drugi čudni simptomi.

- Kao što je zujanje u ušima, vrtoglavice, nestabilnost, nevoljno igranje mišića po telu, oči mi se same sklapaju... a onda u martu dobijam pritisak 180/150 i 130 otkucaja u minutu - nastavlja priču.

Privatna arhiva
Milan pre bolesti

Bolovi se sve više povećavaju i više ne reaguje na lekove. Odlazi kod fizijatra koja je posumnjala na bromijalgiju, prateću bolest simptoma hroničnog umora. Dvoje specijalista su potvrdili tu bolest kod Milana i počeo je da uzima antidepresive. 

Otkaz ili manja plata

Milan je pre tog izgubio posao. Radio je tri godine u jednoj službi za isporuku paketa, a pošto je posao obavljao samo noću internista mu je napisao da mu firma omogući dnevni rad. Međutim, firma mu je ponudila da iz kancelarije pređe da radi kurirski posao, iako nema vozačku dozvolu, ali i 15.000 manju platu.

- Samo su slegli ramenima, a ispred mene je stajao papir o sporazumnom raskidu ugovora. Ja nisam imao drugog izbora jer nisam mogao da nastavim. Osećao sam nestabilnost i "propadao sam", što su dva najgora simptoma moje bolesti. I tako sam ostao bez posla u aprilu 2021. godine - priča on.

Milan je bio na bolovanju samo četiri meseca i drugostepena komisija ga je vratila na posao pod izgovorom da ima terapiju.

Nova tragedija

Međutim, polovinom godine mu se dešava još jedna tragedija kada brat od strica umire u svojoj tridesetoj godini.

- To je bio veliki stres za mene koji je pogoršao zdravstveno stanje. I onda svi simptomi su se udesetostručili! Tada sam odlučio da potražim pomoć psihijatra i psihologa. Imao sam i jedan neurološki ispad gde su mi se oduzele i ruke i noge i govor. Takav napad se dogodio jedno dva-tri puta. Onda su funkcije počele da se vraćaju sem govora, za koji je trebalo više od sat vremena da se vrati - priča Milan.

Tada je shvatio da se sa njegovim zdravljem dešava nešto ozbiljno a ne ono što su mu lekari napisali kao dijagnozu. 

Nakon toga otišao je da uradi EMNG pregled i tamo su mu rekli da njegov problem dolazi iz autonomnog nervnog sistema, kao i da se obrati doktoru Branislavu Milovanoviću sa Instituta Dedinje.

Privatna arhiva
Milan tokom jednog od napada

 

To se desilo u januaru ove godine, odnosno skoro tri godine otkako je Milan imao prvi problem sa svojom bolešću.

- Doktor ima ozbiljnu aparaturu za ispitivanje nervnog sistema i rekao mi je da imam ozbiljno oštećenje, odnosno da se nalazim u trećem stadijumu bolesti sindroma hroničnog umora - rekao je on.

Nažalost, Milan je doživeo i loša iskustva od nekih lekara pa mu je jedna neuropsihijatrinja rekla da takve kao što je on "šalje u Lazu" i da "ne zna kako ga žena trpi".

I od svoje okoline doživeo je nerazumevanje jer su zbog naziva bolesti, sindrom hroničnog umora, ljudi govorili kako to nije ništa i kako su i oni umorni...

Nažalost, kada je ostao bez posla Milanu je ostao i kredit za koji mora da izdvaja 16.500 dinara mesečno. Ali on ne može da radi, pa trenutno žive samo od plate supruge od koje izdržavaju i malo dete. 

- Pre mesec i po dana mi je stigla opomena pred utuženje. Moj kredit je osiguran, pa sam se obratio osiguravajućoj kući i rekao da ću priložiti svu medicinsku dokumentaciju koja opisuje moje zdravstveno stanje i zašto ne mogu da isplati kredit, kao i potvrdu da se javljam na biro da sam nezaposlen - priča on. Osiguranje mu je tražilo potvrdu da ima trajni invaliditet, ali je to kod njegove bolesti teško dobiti jer komisije je ne prepoznaju kao takvu.

I dok pokušava da pokrije svoj kredit koji iznosi nešto preko 6.000 evra, Milan je dobio i sina koji sada ima 9 meseci.

Bolest od koje boluje je neizlečiva ali postoji terapija pomoću koje može da "stane na noge". Međutim, za terapiju mesečno mora da izdvoji oko 70.000 dinara, a pošto nema taj novac on uzima samo deo terapije zbog čega mu je lečenje usporeno.

- A živimo od ženine plate koja je 39.000 dinara, a ona je na porodiljskom. Plus supruga ima svoj kredit od 15.000 mesečno. Roditelji nam pomažu koliko mogu, ali svako ko bi mogao da nam pomogne je dobrodošao - kaže Milan.

Njegov račun za pomoć je 200-132446830-50.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike