Slobodankine štrikane stvari nose svetske diplomate, a rukavice ima čak i Ketrin Ešton: Kad je ostala bez posla prvi put uzela igle u ruke!

25.12.2023

08:46

0

Autor: R.M.

Par rukavica koje je izradila Slobodanka dospele su do bivše visoke predstavnice EU za spoljne poslove Ketrin Ešton, koja je tako ponela deo srpske kulturne baštine

Slobodankine štrikane stvari nose svetske diplomate, a rukavice ima čak i Ketrin Ešton: Kad je ostala bez posla prvi put uzela igle u ruke!
Ketrin Ešton - Copyright Profimedia

Kada je Slobodanka Nikolić (48) iz Kučeva ostala bez posla, nije pretpostavljala da će u narednim godinama njen ručni rad tražiti strane diplomate.

Par rukavica koje je izradila dospele su i do bivše visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove Ketrin Ešton, koja je uz ovaj komad, ponela sa sobom i deo srpske kulturne baštine.

- Ručnim radom se bavim bar 15 godina. Sve je počelo kada sam ostala bez posla, a budući da je ponuda poslova u Kučevu bila skromna, prijavila sam se na konkurs za obuku u izradi ručnog rada. U početku ništa nisam znala da uradim, ali sam vremenom naučila i usavršila sam se u izradi pletenih i vezenih komada. Motive za vez sam skidala sa narodnih nošnji naših baka, a kada je reč o samom stilu, radili smo takozvane pokrstice, ’crviće’ i dunavski vez - te tri vrste uglavnom. Kada sam se dovoljno usavršila da zadovoljim standarde kvaliteta, radove je plasirala Etno mreža i tako su stizali do stranih diplomata i direktora - objašnjava Slobodanka.

Privatna arhiva
Slobodanka (u sredini) sa drugim vrednim pletiljama

Prema njenim rečima, nekada je više žena bilo aktivno u izradi rukotvorina u Kučevu, ali se taj broj smanjio. Zato ih, kako kaže, sada treba motivisati, jer je to jedini način da se sačuva tradicija i kulturni identitet ovih krajeva.

Mirko Petrović predsednik udruženja „Entuzijasti Kučeva“ i Kluba žena u okviru udruženja gde je i Slobodanka angažovana, kaže da je ideja da se žene uposle i ekonomski osnaže, a da ujedno čuvaju od zaborava kulturnu baštinu Srbije.

Privatna arhiva
Slobodankin ručni rad

- Žene su se u ovom udruženju bavile pletenjem, vezom, tkanjem, pustovanje, a vremenom su se iskristalisale potrebe i interesovanja i mahom se bave pletenjem i vezom. Do sada su se najbolje pokazale kape, čarape, rukavice, šalovi... Kako bismo dodatno motivisali žene da se bave ručnim radom i nastave tradiciju, ovog leta smo u Kučevu organizovali i prvu koloniju pletenja. Došle su žene širom Srbije, sa kojima su naše žene razmenjivale iskustva - rekao je Petrović.

Privatna arhiva
Vredne pletilje

Veliki broj proizvoda naših pletilja diplomatama i stranim zvaničnicima uspela da je da plasira Etno mreža a njihova predsednica i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da su kolonije odlična prilika da se povežu žene širom Srbije koje se bave ručnim radom. Ona je istakla da će se majstori ručnog rada predstaviti i u sklopu predstojeće žirirane izložbe “100 žena 100 minijatura”, koju duže od decenije organizuje Etno mreža pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade, uz podršku NALED-a i društveno odgovornih kompanija.

Privatna arhiva
 

- Žirirana izložba je još jedna prilika da se okupe žene iz svih delova Srbije, da se afirmišu i dobiju priznanje za svoj rad, kojim ujedno obezbeđuju sebi prihod i čuvaju od zaborava tradicionalne zanate i kulturnu baštinu Srbije – rekla je Jovanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike