Sezona vunenih čarapa i prsluka u punom jeku: Urbane pletilje iz Čačka ne zaboravljaju klot i frket

14.12.2022

14:15

0

Najbolja antistres terapija u hladnim zimskih danima, a nakon toga dobijate i fantastičan proizvod

Sezona vunenih čarapa i prsluka u punom jeku: Urbane pletilje iz Čačka ne zaboravljaju klot i frket
Sezona vunenih čarapa i prsluka u punom jeku - Copyright RINA

Da tokom hladnih zimskih dana i na debelom minusu najbolje greje vuna, u praksi je dokazano mnogo puta. Iako možda nisu tako moderne, veštim rukama ispletene čarape i priglavci i dalje su spas od hladnoće, pa pletilje verne tradiciji ne odustaju od ovog ručnog rada. Katarina i Slađana iz Čačka, iako žive u gradu, pletu vunene aksesoare i tim unikatnim poklonima obraduju svoje prijatelje pred praznike.

- Ovo je generacijski posao, koji mi je ostavljen u nasleđe. Plela je moja baka, potom mama, koja je to prenela meni, a ja na svoju kćerku. Danas smo preplavljeni različitim veštačkim materijalima, ali prirodna, prava vuna nema alternativu. Ona je prvenstveno zdrava, zimi greje, a leti hladi. Jedne čarape mogu da se ispletu za dan i po do dva, dok je za pletenje prsluka potrebno i do pet dana - rekla je Slađana Janković.

Da će su u domu ove porodice još dugo plesti vunene stvari, dokazuje i naslednica Katarina, koja, iako mlada, ne beži od svojih korena i veštine koju je nasledila od svojih predaka.

RINA
 

- Ništa mi nije teško, počela sam najpre da štrikam jednostavnije stvari, a sada mogu čak i čarape sa pet igala. Važno je znati i odabrati vuneni konac za pletenje čarapa, za deblje dvostruki, a za tanje čarape jednostruki konac. Sve su to male tajne pletilja, da bi finalni proizvod bio odličnog kvaliteta i dugovečan - objašnjava Katarina.

Oduvek su žene obrađivale vunu od runa do klupka i zanat pletenja star je koliko i svet, a gradske pletilje Katarina i Svetlana podsećaju na klot i frket i pletenje na premet. Osim što na ovaj način nastaju jedinstvene čarape i prsluci koji greju, mnogi za pletenje kažu i da je to jedinstvena antistres terapija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike