Šta ne smete raditi na drugi dan proslave Svetog Nikole: Gotovo sigurno ćete se naći u dilemi, a evo šta kažu sveštenici

20.12.2023

11:58

0

Mnogi vernici ne znaju šta da rade sa žitom koje ostane posle prvog dana slave, ali ni sa svećom ako ne dogori

Šta ne smete raditi na drugi dan proslave Svetog Nikole: Gotovo sigurno ćete se naći u dilemi, a evo šta kažu sveštenici
Copyright Printscreen/Tanjug

Sveti Nikola je slava koju slavi veliki broj vernika u Srbiji a jedan od običaja odnosi se na drugi dan slave, a tiče se žita koje ostane i sveće ako nije izgorela na dan slave.

Pojedini sveštenici smatraju da su sveća i žito rezervisani samo za dan slave i sveca kojeg obeležavamo, ali ima onih koji kažu da se žitom služe gosti sve dok se ne pojede, a da se sveća pali i na paterice. Treći zastupaju stav da žito poslužuju i drugi dan, ali sveću tada ne pale.

Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.

Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božju i čast svetitelja koji se slavi, kao i za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, ali prvenstveno za pokoj duša svih predaka u tom domu. Služi se gostima i ukućanima dok se ne pojede. Veliki greh je baciti ga.

Sveća simbolizuju svetlost Hristove nauke i gori tokom celog dana slave. Kada poželimo da je ugasimo, prvo se prekrsite i to učinite sa slavskim vinom.

Kako su slavske sveće prilično velike, uglavnom se desi da ne dogori sasvim. Prema rečima sveštenika, u tom slučaju bi je trebalo staviti pored ikone, gde bi trebalo da stoji do naredne godine, a palite je za vreme porodičnih molitvi. A ako i drugog dana imate goste, valjalo bi da se pomolite Bogu i upalite je.

Profimedia
 

Osim toga, kako stari običaju nalažu, na dan nakon krsne slave ne treba obavljati bilo kakav kućni posao. Takođe, domaćini bi trebalo da spremaju samo hranu i to isključivo posnu, jer i drugi dan slave se ne služi mrsna hrana. Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik je zabranjeno – pošto je u toku veliki božićni post.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike