Kako se bira slava? Izgubljeni običaji i savremena tradicija jedinstvenog kulta Srba (FOTO/VIDEO)

02.12.2023

14:30

0

Ovaj običaj se prenosi kroz generacije i svaka porodica ima svog zaštitnika, odnosno krsno ime.

Kako se bira slava? Izgubljeni običaji i savremena tradicija jedinstvenog kulta Srba (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Slava, tradicionalni srpski običaj uvršten na UNESCO listu kulturne baštine, predstavlja jedinstveni kult među Srbima, ne samo na Balkanu već i u svetu.

Ovaj običaj se prenosi kroz generacije i svaka porodica ima svog zaštitnika, odnosno krsno ime.

Počeci slave -Miks paganstva i hrišćanstva 

Slava vuče korene iz doba pre hrišćanstva, kada su Srbi bili pagani. Porodice su odavale počast svojim precima i slavile paganske bogove. Sa dolaskom hrišćanstva, pod uticajem Svetog Save, došlo je do spajanja paganskih običaja i hrišćanskih svetaca.

Tako, na primer, porodicama čiji je zaštitnik bio bog Perun, dodeljivan je Sveti Ilija Gromovnik, dok su porodice putnika dobijale Svetog Nikolu kao svog zaštitnika.

Wikipedia
 

 

Slava kao deo identiteta

Slava se, tokom vekova, ustalila kao ključni deo srpskog identiteta i porodičnog nasleđa. Uglavnom se prenosi sa oca na sina i retko se menja.

Ipak, bilo je slučajeva promene slave zbog krvnih osveta, preseljenja na nova imanja ili u slučajevima gde porodice nisu održavale običaj, a potomci žele da ga obnove.

Profimedia
 

 

Savremena slava

Danas, slava ne samo da služi kao okupljanje porodice i prijatelja uz hranu i piće, već i kao dan molitve i sećanja na pretke. Iako sadrži elemente paganstva, hrišćanski aspekti su dominantni, sa hljebom i vinom kao simbolima Hrista, i žitom u čast svetitelja i predaka.

Slava je, iznad svega, pokazatelj istorije i identiteta porodice, jedan od stubova srpske tradicije i kulture koji se prenosi kroz generacije.

Jednu slavi pola Srbije, a druga polovina im ide u goste! 

Za drugu polovinu decembra obično se kaže da je vreme slava i proslava, iako već krajem oktobra počinje slavski period sa proslavama Svetog apostola Luke i Prepodobne mati Paraskeve.

Inače, nakon Svetog Nikole (19. decembar), koji važi za najveću slavu u Srbiji, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj (20. januar) kao i Sveti Sava (27. januar). Tu treba dodati i Srpsku novu godinu, kao i Božić.

Zanimljivo je da Srbi slave i jednu veliku svetiteljku prepodobnu mati Paraskevu (27. oktobar), među narodom poznatu kao Sveta Petka.

A koji se sveci najviše slave u Srbiji možete pogledati u našem videu:

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike