Sveti Nikola: Najveća srpska slava i dan velikih čuda (FOTO)

19.12.2023

06:55

0

Svetom Nikoli je posvećeno više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve

Sveti Nikola: Najveća srpska slava i dan velikih čuda (FOTO)
Danas slavimo Svetog Nikolu - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 19. decembra, slave jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja, Svetog Nikolu, čiji dan se smatra praznikom velikih čuda i tradicijom koja se poštuje vekovima.

Sveti Nikola, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac, bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, živeo je u 4. veku i postao je poznat po svom nesebičnom deljenju dobara siromašnima, ne tražeći ništa zauzvrat. Danas, širom hrišćanskog sveta, on se slavi kao svetac i čudotvorac.

Nikoljdan je poseban po tome što je jedan od najvećih pravoslavnih praznika u Srbiji i ima najveći broj svečara među Srbima.

Takođe je i hramovna i manastirska slava, a Svetom Nikoli je posvećeno više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Profimedia
Nikolajevska crkva u Zemunu

 

Ovaj dan je takođe poseban po tome što pada tačno na polovinu božićnog posta, pa se vernici pripremaju isključivo posnom hranom, uključujući ribu i druge posne obroke.

Sveti Nikola je poznat kao zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece i studenata u celom hrišćanskom svetu, bilo na Istoku ili Zapadu. Kod Srba, Nikoljdan je slava sa najvećim brojem svečara.

Običaji i verovanja

Verovanja o čudima povezanim sa Svetim Nikolom su brojna, a mnogi hrišćani veruju da se čuda dešavaju kraj njegovih moštiju, iz kojih neprestano izbija sveto miro koje se koristi za lečenje bolesnika. Ovaj svetitelj se takođe smatra zaštitnikom moreplovaca i često ga mornari pozivaju u opasnim situacijama ili brodolomima.

Tradicionalno, na Nikoljdan, izbegavaju se kućni poslovi poput pranja veša i čišćenja kuće. Međutim, u nekim delovima Srbije postoji običaj pravljenja posebnog šarenog kolača sa ukrasima u obliku ptica od testa. Sveštenik obavezno osveštava ovaj kolač i preliva ga vinom, a potom se deli deci, koja ga jedu sedeći na drvetu, verujući da će im to doneti zdravlje i radost u narednoj godini.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

U mnogim delovima Srbije takođe postoji običaj darivanja dece na Nikoljdan jer je Sveti Nikola i zaštitnik najmlađih.

Stoga, ako su vaši mališani bili dobri, obradujte ih nekim sitnim poklonom, kako bi svi uživali u duhu ovog praznika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike