Mala Dragana (11) čuvarka je srpske tradicije: Njene ručne radove poklanjaju stranim diplomatama, a javne ličnosti ih obožavaju!

18.12.2023

08:45

0

Autor: R.M.

Dragana i njena baka mnogoo puta su nagrađivane za svoju veštinu, pa su njihovi radovi čak postali autentični pokloni za diplomate

Mala Dragana (11) čuvarka je srpske tradicije: Njene ručne radove poklanjaju stranim diplomatama, a javne ličnosti ih obožavaju!
Dragana mala čuvarka srpske tradicije - Copyright Privatna arhiva

Jedanaestogodišnja Dragana iz Inđije jedna je od najmlađih čuvarki tradicije, a zavidnu veštinu izrade ručnog rada u tradicionalnim tehnikama veza, zlatoveza i pustovanja naučila je od svoje bake Gorane Vukas.

Baka i unuka mnogo puta su nagrađivane za svoju veštinu, pa su osvajale brojna priznanja, a njihovi radovi su čak postali autentični pokloni za diplomate, direktore, pa i turiste koji žele da ponesu deo srpske kulturne baštine u svoju zemlju.

Pirotska šara, solomonski čvor, banatska šara, neki su od tradicionalnih motiva iz različitih krajeva Srbije koji predstavljaju važan deo našeg kulturnog nasleđa.

Ali ovi motivi pred naletima serijske proizvodnje odolevaju kroz ručne radove pre svega žena iz malih zanatskih udruženja širom Srbije kao što su baka Gorana i njena unuka Dragana.

Privatna arhiva
 

Gorana Vukas kaže da se ručnim radom bavila iz hobija.

- Desetak godina se bavim ručnim radom, a prethodnih godina sam učestvovala i na takmičenju „100 žena, 100 minijatura“. Palo mi je na pamet da izvezem minijaturu na papiru. Prošle godine je na izložbi učestvovala i moja unuka Dragana, koja se inače bavi tenisom, a uspeva da se bavi vezom. Uradila je motiv srpskog jeleka i osvojila nagradu. Drago mi je što su joj se dopale neke od tehnika, jer stari zanati mogu da opstanu samo ako majke i bake prenose veštine na nove generacije - rekla je Vukasova.

I tenis i ručni rad

Gorana kaže da je njena unuka i ove godine bila vredna i radila je tri minijature sa motivima pirotskog ćilima, ali nije stigla na vreme da ih završi za predstojeće takmičenje.

- Ove godine je tenis pobedio ručni rad, ali već sledeće će se, verujem, Dragana takmičiti sa svojim radovima - kaže Vukasova.

Privatna arhiva
 

Ono što je zanimljivo jeste da ove vredne žene koje čuvaju našu tradiciju okuplja Etno mreža, koja organizuje i obuke, ali i preko koje njihovi radovi dospevaju u ruke diplomata i drugih važnih ličnosti.

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da će se majstori ručnog rada predstaviti i u sklopu predstojeće žirirane izložbe “100 žena 100 minijatura”, koju duže od decenije organizuje Etno mreža pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade.

- Žirirana izložba je odlična prilika da se okupe žene iz svih delova Srbije, da se afirmišu i dobiju priznanje za svoj rad, kojim ujedno čuvaju od zaborava tradicionalne zanate i kulturnu baštinu Srbije – rekla je Jovanovićeva. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike