Neverovatno! Droga posle 100 godina nađena netaknuta: Naši stručnjaci je pronašli na telu koje je bilo prekriveno vaškama! (FOTO)

15.12.2023

19:50

0

Špricevi i bočice pronađeni su u džepu kaputa jednog mladića starosti 30 godina

Neverovatno! Droga posle 100 godina nađena netaknuta: Naši stručnjaci je pronašli na telu koje je bilo prekriveno vaškama! (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stručnjaci sa Instituta za sudsku medicinu su posle skoro 100 godina uspeli da sačuvaju tragove kokaina koji su pronađeni u telu jednog čoveka. O ovom slučaju je prve zapise sačinio prof. dr Milovan Milovanović još davne 1931. godine, a njegove kolege su posle skoro čitavog veka uspele da potvrde prisustvo ove pshihoaktivne supstance koja je čuvana u bočici zajedno sa špricevima u Muzeju Instituta za sudsku medicinu.

- Koleginice iz laboratorije su uspele da izoluju iz ovih bočica i špriceva prisustvo kokaina čak 92 godine nakon što je analizom pokazano da se u njima nalazi kokain. Osim ovog slučaja profesor Milovanović je opisao još dva slučaja trovanja kokainom ili u vezi sa korišćenjem kokaina. Sumirao je neke osnovne karakteristike koje prate uživaoce kokaina, a to su neuhranjenost, kožne promene... - kazala je prof. Đukić.

Foto: J.Jovanović
 

Slučaj je opisan ovako:

- Špricevi i bočice pronađeni su u džepu kaputa jednog mladića starosti 30 godina, čije je telo pronađeno u šupi pored jedne beogradske kafane. Telo je bilo neuhranjeno, zapušteno i prekriveno vašima. Profesor Milovanović je 1929. godine rešio da pošalje uzorke na hemijsko-toksikološku analizu. On ih je poslao u državno-hemijsku laboratoriju, a prema protokolu tada su se organi slali u teglama. Praktično čitav mozak, veći deo pluća, jetra, bubrezi, creva... Uzorak iz bočica poslat je na analizu. Kada je stigao izveštaj utvrđeno je da su u telu ovog čoveka postojali tragovi kokaina i na osnovu ovoga profesor je dao svoje završno mišljenje gde je kao neposredni uzrok smrt naveo zapaljenje pluća ali i korišćenje kokaina koje je dovelo do smrtnog ishoda - objasnila je prof. Đukić.

Ko je bio prof. Milovan Milovanović?

Milovan Milovanović bio je srpski lekar, redovni član Srpskog lekarskog društva, dugogodišnji šef Prosekture Opšte državne bolnice, prvi profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu i dekan fakulteta u školskoj 1943/44. godini, predavač sudske medicine na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Zahvaljujući njemu Prosektura Opšte državne bolnice u Beogradu razvila se u moderan Sudsko-medicinski zavod, koji je 1923. godine postao nastavna baza.

Napisao je prve udžbenike iz sudske medicine.

Đukić je dodala da se preparat nalazi u Muzeju Instituta za sudsku medicinu u Beogradu i da se čuva u staklenoj posudi.

- Uspeli smo da pronađemo obdukcioni protokol kako bismo saznali nešto više o slučaju. Kada smo otvorili ovu posudu u njoj smo zatekli tri šprica i ove dve bočice. Iz samog slučaja smo saznali više iz priloga koji je napisao profesor Milovanović gde je detaljno prikazana anamneza ovog slučaja.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike