Smiljka je čuvarka naše tradicije: Jedina u Srbiji ima registrovanu radionicu za stari zanat koji izumire

08.12.2023

12:11

0

Smiljka se desetak godina bavi očuvanjem starih zanata a kada je počela sa trukovanjem i vezom, htela je da taj stari zanat sačuva od zaborava

Smiljka je čuvarka naše tradicije: Jedina u Srbiji ima registrovanu radionicu za stari zanat koji izumire
Smiljka i njeni radovi - Copyright Printscreen Youtube RTV

Kikinđanka Smiljka Bulatović je jedina preduzetnica u Srbiji koja ima registrovanu radionicu za trukovanje i vez. 

Ona obilazi sve krajeve Srbije i obučava, uglavnom, mlade ljude kako se taj stari zanat ne bi ugasio.

Smiljka se desetak godina bavi očuvanjem starih zanata a kada je počela sa trukovanjem i vezom, namera joj je bila da taj stari zanat sačuva od zaborava.

Inače, da bi se izvezao motiv potrebno je da se na tkaninu nanese crtež po kojem treba da se veze i to se zove trukovanje.

- Trudim se da ovaj stari zanat promovišem gde god to mogu. Imam plan baš kao u mnogim turističkim gradovima, a radi se o ponudi da se poseti prodavnica starih zanata, to bih jako volela da se na taj način predstavim turistima iz celog sveta. Oni bi se upoznali sa onim što radim, ali i pokušali da naprave nešto slično – kaže preduzetnica.

Printscreen Youtube RTV
 

Problemi sa kojima se čuvari starih zanata trenutno suočavaju ogledaju se u nabavci kvalitetnog materijala za trukovanje, a poslednjih godina i tržište stagnira.

- Prvih šest godina je drastično raslo interesovanje, ali onda je počelo da stagnira. Moram se još više potruditi i da ponudim nešto novo kako bih doprela do svih potencijalnih vezilja kako bi i one bile moji kupci – dodala je Bulatovićeva.

Printscreen Youtube RTV
 

Centar trukovanja u staroj Jugoslaviji bila je Senta i pratično u celoj zemlji nije postojalo nijedno selo bar bez jedne trukerke. Osamdesetih godina prošlog veka interesovanje je počelo da opada, ali zahvaljujući kikindskoj preduzetnici i njenoj ljubavi prema poslu, u našoj zemlji još uvek postoji tradicija i ljubav prema tom starom zanatu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike