Njihov najmanji pomak bude povod za puno srce, a vežete se za njih kao i oni za vas! Na ovom mestu je najlepše biti volonter!

22.11.2023

20:01

0

Volontiranje sa organizuje u okviru dva programa, jedan je program obrazovanja, a drugi "Svratište za decu"

Njihov najmanji pomak bude povod za puno srce, a vežete se za njih kao i oni za vas! Na ovom mestu je najlepše biti volonter!
Copyright 24sedamTV

Mnogo je lepo iskustvo raditi sa dečicom iz Svratišta. Jako su zahvalna, neposredna, vežu se za ljude, a vama bude puno srce kada vidite makar i mali pomak. To je obostrano lepo iskustvo, govori za 24sedam Milica Miljanić, edukatorka programa obrazovanja, koja već godinama radi sa decom iz Svratišta, gde je došla kao volonter.

U Centru za integraciju mladih moguće je volontirati u okviru programa obrazovanja i u Svratištima na dve lokacije u Beogradu, Novom Beogradu i na Zvezdari. Kako za 24sedam navodi Lazar Milošević, koordinator programa obrazovanja, ove aktivnosti odnose se na mlađe korisnike, a za volontiranje mogu da se prijave svi stariji od 16 godina.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

- Potrebno je samo iskustvo ili makar osnovno umeće rada sa decom, i da imaju neka osnovna znanja iz srpskog, matematike, dakle ono što je potrebno najmlađima. Volonteri mogu da rade sa decom u Svratištu, a mogu i u okviru programa obrazovanja da im pomažu u učenju u našim prostorijama ili da budu, ukoliko imaju kapacitet za to, neka vrsta ličnog asistenta u školi za tu dečicu, da idu dakle sa njima u školu - objašnjava Lazar Milošević.

Volontiranje je moguće svim danima u nedelji, a organizuje se i odvođenje i dovođenje dečice u predškolsko. 

- U samom Svratištu je potrebna pomoć oko održavanja lične higijene i osnovnih potreba dece. Uglavnom se javljaju mlađe osobe, prevashodno studenti, ali ima i starijih koji mogu da izdvoje vreme za ove aktivnosti. Da bi se neko prijavio potrebno je na našem sajtu da popuni formular i mi ćemo s njim kontaktirati - napominje Lazar.

Nakon probnog perioda od 15 dana, koji služi da se kandidat uklopi, potpisuje se ugovor o volontiranju na tri meseca i angažovanje četiri sata nedeljno. Za mlade uzrasta od 16 do 18 godina potrebna je saglasnost roditelja. 

- Pred svaku zimu se poveća broj korisnika našeg centra, pa ih bude 50-60 u svakom od objekata Svratišta i našeg centra za program obrazovanja - dodaje Lazar Milošević, koordinator programa, i napominje da su mnogi danas zaposleni u Centru zapravo i počeli kao volonteri.

Pomažemo im u učenju, vodimo u zoo vrt...

Jedan od tih nekadašnjih volontera je i Milica Miljanić.

- Pomažemo im u učenju, vodimo ih u predškolsko, nekad organizujemo i vannastavne aktivnosti, vodimo ih u zoološki vrt ili pozorište. Kada sam se prijavila da volontiram, to sam uradila jer sam volela da pomažem vršnjacima da uče, držala sam i časove, pa sam smatrala da će mi to biti od velike pomoći. Kada radite sa najmlađima, tu su potrebna osnovna znanja, sabiranje, oduzimanje, čitanje. Za nešto stariju decu bi bilo poželjno imati znanja iz još nekih oblasti. Ali ono što je od presudnog značaja jeste da imate blag pristup prema deci, da ih podržavate, da im i za najmanje njihove uspehe govorite - bravo. Ako im je nešto teško da urade, da im olakšate, ako im je mnogo lako, onda da otežate malo zadatak za njih. Da primetite kada im padne koncentracija, da im date da se odmore, opet, kada treba, da ih malo poterate da bi dali bolje rezultate - navodi Milica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Ona dodaje da je ovaj posao i rad sa tom decom mnogo lep.

- Jako su zahvalni, neposredni, vežu se za ljude i vama bude puno srce, obostrano je lepo iskustvo. Volonterima nije teško, samo je potrebno vreme da se neko uhoda. Da ume da priđe deci, da im stvori sigurnost, da im razvije želju da uče i dalje. Vodili smo jednog predškolca na Kalemegdan nedavno i on mi je onako dečje, iskreno, u jednom trenutku rekao: "Mnogo mi je lepo, hvala što ste me doveli ovde" - navodi Milica, dodajući da je neminovno i da se vežu za dečicu.

Popravio osam kečeva u školi

Milica navodi i primer jednog dečaka kome su pomogli da popravi čak osam jedinica u osmom razredu, te je zahvaljujući radu uz njihovu pomoć upisao i srednju školu.

- Kada je poslao poruku da je završio osmi razred, da je sve popravio i da će da upiše srednju školu, ja sam u tom trenutku radila, učila sa nekom dečicom, i toliko smo svi bili srećni da smo skočili od sreće i uglas vrisnuli od radosti. Neki događaji tako budu emotivni. U radu sa njima i minimalni uspesi znače, makar i kad nauče jedno slovo samo, i to bude divan osećaj - opisuje Milica.

Objašnjava dalje da volonteri ako imaju stalan termin kada mogu da rade sa decom, onda obično rade sa istim detetom. Dešava se, ako taj volonter dobije neko druge dete, da ga mališan sa kojim je do tada bio traži, da želi baš sa njim da radi. To sve govori o povezanosti koja se rađa. 

- Ono što je najvažnije u radu sa tom dečicom jeste to da se stalno sa njima priča, bez obzira na to koju vrstu podrške im pružaju. Ta dečica kod svojih kuća uglavnom ne pričaju srpski, pa je zbog toga jako važno sa njima pričati, postavljati im pitanja tako da oni odgovaraju na srpskom. Šta si doručkovao, šta voliš od priloga da staviš u pljeskavicu, koja ti je omiljena boja, da li više voliš mačku ili psa... Šta god, samo da se angažuju u razgovoru, da im pruže pažnju i da im pomognu u razvoju jezika - poručuje Milica.

Pred praznike za dečicu koja dolaze u Svratište, ali pohađaju i ovaj program obrazovanja, organizuju se i radionice, gde se, na primer, prave novogodišnje čestitke, okite prostorije, organizuju dodele paketića.

- Ovo je jedan od lepših perioda, ali koji nosi i dozu tuge, jer neka deca na primer ne mogu da dođu jer nemaju šta da obuku ili obuju - ističe Milica.

Zato Svratište i apeluje na sve ljude dobre volje da doniraju odeću, obuću, sredstva za ličnu higijenu, knjige, igračke (ali ne plišane), čarape, donji veš i slatkiši. Donacije se primaju u periodu od 10 do 18 časova svakog radnog dana i vikendom, u Krfskoj 7a na Zvezdari i na Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike