Za mališane koji trpe najteže oblike nasilja: U Nišu se otvara Svratište za decu i Prihvatilište za rad

04.03.2021

11:55

0

Autor: Jovana Vrećo

Za par meseci, kako je rekla predsednica te opštine, Grad je izradio i aplicirao za dva projekta Ministarstva pravde i švajcarske Vlade, pa se nada da će na

Za mališane koji trpe najteže oblike nasilja: U Nišu se otvara Svratište za decu i Prihvatilište za rad
Copyright Ilustracija/Profimedia

Uskoro bi u Nišu trebalo da budu otvoreni Svratište za decu i Prihvatilište za rad sa decom koja trpe najteže oblike nasilja, saopštila je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Za ustanovu “Mara”, koja je prerasla u Centar za pružanje usluga socijalne zaštite, biće namenjena veća sredstva u visini od 30 miliona dinara, a biće raspoređena, kako je navela, za opremanje, adaptaciju i prilagođavanje za pružanje novih usluga.

Za par meseci, kako je rekla Davidovićeva, Grad je izradio i aplicirao za dva projekta Ministarstva pravde i švajcarske Vlade, pa se nada da će na oba proći, kako bi nove usluge socijalne zaštite u Nišu bile otvorene do kraja 2021. godine. Decembra prošle godine je u Mari otvoreno i prihvatilište za stare i odrasle, a Davidovićeva navodi da su skupili kompletnu dokumentaciju da licenciraju tu uslugu kod Ministarstva za boračka i socijalna pitanja.

Takođe i dnevni boravak dece u “Mari” , ono što smo uspeli da uredimo za par meseci je da izradimo projekat da apliciramo prema Ministarstvu pravde da se prostor koji je Grad obezbedio za otvaranje nove usluge Prihvatilišta kompletno opremi po standardima koje propisuje nadležno ministarstvo. Takođe smo uradili projekat, aplicirali prema švajcarskoj Vladi za otvaranje usluga Svratišta za decu ulice, takođe je obezbeđen prostor u gradu Nišu – navela je Davidovićeva.

Na današnjoj sednici, članovi Gradskog veća su usvojili i rešenje o programu rada sa finansijskim planom za tekuću godinu, za Maru, pa su sredstva za tu ustanovu zbog novih usluga uvećana.

U visini od 30 miliona za samu ustanu, upravo za ovu nameneu opremanja, adaptacije i prilagođavanja za pružanje dve nove usluge, naravno za obezeđivanje kadrova koji će raditi sa ovim korisnicima – istakla je Davidović.

U daljem periodu će, dodala je, biti fokus na rad sa decom koja su žrtva porodičnog nasilja.

Pročitajte još:

Ono što ćemo uraditi u narednom periodu je izmena i dopuna statuta “Sigurne kuće” Gradu Nišu gde ćemo uvesti i novu uslugu Prihvatilište, upravo da rade sa decom koja trpe najteže oblike nasilja – navela je Davidovićeva.

Iako su dobijali primedbe što treći po veličini grad u Srbiji nema svratište za decu, istakla je da su odradili i taj projekat, kako bi obezbedili sredstva za što brže uvođenje novih socijalnih usluga ne iz budžeta grada, već projektima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike