Srce za decu iz Svratišta: Za lepše detinjstvo najmlađih sa ulice (FOTO)

30.11.2021

18:40

0

Autor: 24sedam

"Ova deca su našla svoje utočište, ali im je pomoć uvek potrebna"

Srce za decu iz Svratišta: Za lepše detinjstvo najmlađih sa ulice (FOTO)
Srce - Copyright Srce za decu iz Svratišta

Poslednjeg dana novembra u sklopu akcije Srce za decu uručena je donacija u vidu tehničke opreme i slatkiša deci Svratišta, kako bi u njihovoj zajedničkoj sigurnoj kući obezbedili ugodniji boravak, ali i sredstva za rad njihovih starijih štićenika. 

Svratište za decu je licencirana usluga, prepoznata Zakonom o socijalnoj zaštiti sa ciljem da unapredi kvalitet života dece od 5 do 15 godina koja žive ili rade na ulici I zbog načina života su izložena višestrukim rizicima.

Deca su neretko napuštena ili veoma zapuštena od strane roditelja, ceo svoj život suočena sa nemaštinom, diskriminacijom i izrugivanjem koje doživljavaju od vršnjaka i okoline. I dok dane provode na ulici tako što prose, peru stakla na automobilima, prodaju maramice ili po kontejnerima tragaju za parčetom hleba i po kojim parom iscepanih pantalona i iznošenih patika, u isto vreme maštaju o lepšoj budućnosti i nadaju se da na ovom sivom svetu postoji šareni kutak u kome ih čeka detinjstvo koje im je na ulici oduzeto.

Donacija za uspešnije obrazovanje i razvoj

U akciji Srce za decu, “Blic fondacija” je obezbedila fiskalnu kasu neophodnu za rad Kafe bara “16” u Cetinjskoj ulici koja pruža praksu i zapošljava starije štićenike Svratišta, ali i laptopove, telefone, slušalice… sa željom da socijalno ugroženi mališani u svom utočištu imaju bolje uslove za uključivanje u obrazovni sistem, praćenje online nastave i budu u mogućnosti da im se, u tom za njih sigurnom okruženju, dodatno odgovori na potrebe važne za psihosocijalni razvoj. Darove je prilikom posete Svratištu uručila direktorka Blic fondacije I Ringier Axel Springera, Jelena Drakulić Petrović koja je od mališana dobila zahvalnicu uručenu od strane jedanaestogodišnjeg Elvisa koji se pohvalio kako je naučio da napiše svoje ime, dok se sedmogodišnji Sebastijan, zainteresovan šta je to mikrofon, ohrabrio da se predstavi i kaže kako ide u školu.

Srce za decu iz Svratišta
 

 

- Nama je srce puno što smo danas ovde da uveselimo Sebastjana i njegove drugare u Svratištu u Beogradu, jednom od mesta gde deca mogu da dođu, da se druže, pronađu topao dom, da se okupaju, pročitaju i urade domaći ako to već nisu u prilici da urade kod svoje kuće.

- Svaka pojedinačna sudbina ove dece na svoj način izazovna, ali srećom postoje mesta poput Svratišta na kojima mogu da pronađu zaštitu, sigurnost I mir. Nadamo se da će naše akcija Srce za decu inspirisati I ostale kompanije I pojedince da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomaže ovim mališanima da se osećaju sigurnije, bolje, udobnije, prihvaćenije i lepše, kaže direktorka Blic fondacije i Ringier Axel Springera, Jelena Drakulić Petrović.

Humanitarnoj akciji pridružile su se i druge kompanije sa paketima slatkiša i kućnih aparate za pripremu obrokai  održavanje prostorija.

Srce za decu iz Svratišta
 

 

Sećanja dece iz Svratišta: detinjstvo kao najgori period života

Svratište je, inače, tokom poslednjih 14 godina radilo sa preko 1. 500 dece I mladih, a trenutno podržava oko 350 dece koja žive u situaciji ekstremnog siromaštva. Mnogi od njih, čak I na pragu puberteta, ne znaju ni da čitaju ni pišu, pa specijalni pedagozi Svratišta sa njima intenzivno rade. Najveći uspeh za stručne saradnike, naravno, jeste kada pomognu deci u opismenjavanju, kao i kada deca odluče da upišu srednje škole ili zanate, i uspeju da se socijalizuju i pronađu svoj pravi put.

Jedan od njih, osamnaestogodišnji Strahinja iz Beograda, detinjstvo pamti kao najgori period svog života. Dane je provodio na ivičnjaku Bulevara kralja Aleksandra, s jedne strane okružen tramvajima, a s druge automobilima.

Srce za decu iz Svratišta
 

 

- Od svoje sedme godine svakodnevno sam bio na ulici. Zašto sam osuđen da prosim, pitao sam se, i molio da se to prekine. Dok su druga deca prolazila pored mene i išla u školu, ja do petog razreda nisam znao ni da čitam ni da pišem. Sve se svodilo na odlazak na ulicu, prodavao sam maramice. Sećam se najhladnije zime u Beogradu, od snega nije moglo da se hoda, a ja sam u tom trenutku bio na ulici, sam. Isto tako, pamtim leta kada sam na 40 stepeni bio na asfaltu i prosio - rekao nam je Strahinja, dok se Viktorija nadovezuje:

- Ovo je moja druga kuća. Lepo mi je, toplo, osećam se sigurno i nekako je drugačije nego kod kuće. Svuda smo išli, u Zoološki vrt, na razne radionice... Ne mogu ni da nabrojim sva mesta koja smo obišli. Ipak, najviše mi znači što ovde mogu da jedem, okupam se i što dobijem garderobu, jer drugačije ne bih mogla da je kupim - nema dilemu Viktorija.

Ova deca su našla svoje utočište, ali im je pomoć uvek potrebna, potvrđuje i Mina Medić, koordinatorka usluga Svratište za decu.

- Zahvaljujući podršci građana i kompanija i akcije "Srce za decu" i sličnih akcija koje je organizovala "Blic Fondacija", mi uspevamo sve ove godine da adekvatno podržimo decu i omogućimo im sve ono što je njima neophodno. Svratište je usluga koja postoji na dve lokacije u Beogradu, mi smo sada u Krfskoj, a imamo i Svratište na Novom Beogradu i to su mesta gde naši sugrađani mogu da svrate, da nas posete, vide šta radimo i da nas podrže. Sada nam je neophodno, kada se bliže hladniji dani, prvenstveno obuća koja ne propušta vodu i da je topla, jakne, sredstva za ličnu i higijenu prostora, kao i slatkiši, materijali za školu, jer mi dosta forsiramo obrazovanje - zaključuje Mina Medić I podseća da se usluge sprovode na dve lokacije u Beogradu – Krfska 7a, opština Zvezdara i na Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145, opština Novi Beograd a da su Svratišta su otvorena radnim danima od 8 – 18h, a vikendom od 10 – 18h.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike