Hladni front stiže u Srbiju! Olujni vetar i snežni nanosi narednih dana, u subotu jako hladno, evo kada će zima popustiti

16.11.2023

18:29

0

U toku noći ka suboti će biti i dalje zahlađenja tako da će se snežna granica spustiti na oko 700-800 metara nadmorske visine

Hladni front stiže u Srbiju! Olujni vetar i snežni nanosi narednih dana, u subotu jako hladno, evo kada će zima popustiti
Ilustracija - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Ubrzo nakon sunčanog četvrtka, meteorolozi najavljuju značajno pogoršanje vremenskih uslova širom regiona. Vojvodina će već sutra biti pod uticajem jakog vetra i padavina, dok se očekuje da će kiša zahvatiti celu zemlju, uz moguće pljuskove.

Prema rečima našeg meteorologa Marka Čubrila, ka petku će se primetiti jače naoblačenje usled približavanja snažnog, hladnog fronta. Očekuje se da će prvo severni i zapadni delovi regiona biti pogođeni povremenom kišom, dok će u subotu lokalni delovi imati snežne padavine na visinama oko 800 metara nadmorske visine.

- Južni vetar će biti u pojačanju i na planinama će povremeno biti vrlo jak. U toku petka će se preko regiona premeštati jak hladan front dok će se nad Jadranom formirati slab, sekundaran ciklon. U tim uslovima treba očekivati vrlo dinamičnu atmosferu uz kišu i moguće grmljavinske pljuskove koji će se sa severozapada širiti ka jugoistoku regiona donoseći u zoni hladnog fronta okretanje vetra na vrlo jak i olujni severni i severozapadni uz osetno zahlađenje – kaže Čubrilo.

RINA
 

Prema njegovim rečima u petak će maksimalne temperature vazduha biti oko +7 stepeni na krajnjem severozapadu do oko +20 na jugoistoku regiona. U toku noći ka suboti će biti i dalje zahlađenja tako da će se snežna granica spustiti na oko 700-800 metara nadmorske visine i u predelima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore iznad tih visina visina kiša će prelaziti u sneg, dok će nad zapadom regiona padavine prestati.

Hladan vikend, snežni nanosi na planinama

Za vikend veoma hladno i vetrovito.

U subotu kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg, samo će u Vojvodini i u Negotinskoj Krajini biti suvo. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, koji će imati i udare olujne jačine, pa se na planinama očekuje stvaranje snežnih nanosa.

printscreen/RHMZ
 


Subota će biti i najhladniji dan sa maksimalnim temperaturama u nižim predelima od 4 do 8 °S, na planinama od -6 do 0 °C.

U nedelju suvo. Maksimalna temperatura tokom vikenda od 4 do 8°C.

Početkom sledeće sedmice toplije, a već u utorak novo naoblačenje sa kišom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike