U Srbiji troje maloletnika koji su počinili teška krivična dela: Nama treba institucija gde ćemo ih smestiti

03.11.2023

14:28

0

Promenama Zakona o mentalnom zdravlju predviđeni maloletnici koji pravno ne odgovaraju za svoje postupke, ali koji su učinili zločinačka dela

U Srbiji troje maloletnika koji su počinili teška krivična dela: Nama treba institucija gde ćemo ih smestiti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je neophodno da postoji institucija u kojoj bi maloletni počinioci zločina bili smešteni.

Grujičić je za Tanjug rekla da je ovim povodom resorno ministarstvo uradilo sve ono što je obećalo i što je bilo u njegovoj nadležnosti.

“Republička stručna komisija za mentalno zdravlje je u saradnji sa zakonodavstvom napravila predlog promena Zakona o mentalnom zdravlju gde smo upravo predvideli te maloletnike koji pravno ne odgovaraju za svoje postupke, ali koji su učinili zločinačka dela”, objasnila je Grujičić.
Ministarka je dodala da su to deca koja definitivno imaju mentalni poremećaj i koja treba da se leče. 

“Kao što znate u psihijatrijskim bolestima, kao i u biološkim postoje izlečive i neizlečive bolesti. Mi imamo ljude koji su godinama u psihijatrijskim klinikama, jer nijedan lek ne može da im pomogne, a procenjeno je da su opasni i po sebe i po okolinu. O tome neće odlučivati ni ministar zdravlja, ni predsednik države, ni premijer, već struka. Kada su maloletnici u pitanju, pitaju se dečiji neurolozi i psiholozi", navela je Grujičić.

Navodi da u Srbiju postoji troje maloletnika koji su počinili teška krivična dela.

“Jedan iz Novog Sada koji je napao majku i dete, drugi iz Niša, koji je sada u Lazi Lazarević, koji je ubio svog druga", rekla je Grujičić dodajući da je treći maloletnik koji je počinio zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i da je on u Institutu za psihijatriju za decu i omladinu.

Kako je dodala, da li će oni biti izlečeni ili ne, nije tema zakona.
TV Pink
Danica Grujičić

Grujičić je naglasila i da joj nije jasno zašto izmena zakona koja je prošla javnu raspravu nije usvojena i da podržava i razume roditelje stradale dece zbog čega su nezadovljni.
"Nikakvog razloga nije bilo da se ne usvoji zakon. A zašto se to desilo, moraćete da pitate više instance od mene”, rekla je Grujičić.

Ministarka je ocenila i da je trebalo usvojiti i Zakon o kreditu Svetske banke pomoću koga bi moglo da se krene u nabavku magnetnih rezonanci, linearnih akceleratora i da počnu da se grade ambulante po selima. 

"Želimo da pokrijemo sve reone, gledamo spisak sa popisa stanovništva - gde treba da bude pokretna ambulanta, gde ne. Ne možemo održavati zgrade tamo gde imamo 10 stanovnika", rekla je Grujičić i dodala da bi možda trebalo te objekte adaptirati i dati nekoj porodici koja nema gde da živi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike