Maloletni ubica iz Niške Banje ne može ni u zatvor, ni u dom! Postoji samo jedna mogućnost da bude "kažnjen"

05.10.2023

20:12

1

Autor: R.M.

Prema važećem zakonu svako ispod 14 godina se smatra detetom i kao takav oslobođen od bilo kakvog krivičnog gonjenja, kaže advokat Ivan Simić

Maloletni ubica iz Niške Banje ne može ni u zatvor, ni u dom! Postoji samo jedna mogućnost da bude "kažnjen"
Copyright Profimedia/Tanjug/Prinstcreen

Trinaestogodišnji dečak M.M. za kojeg se sumnja da je usmrtio svog druga A.S. (13) u Niškoj Banji ne može krivično da odgovara, pa čak ni da bude smešten u vaspitno-popravni dom, kaže za 24sedam advokat Ivan Simić.

On naglašava da bi dete moglo da eventualno bude smešteno u neku medicinsku ustanovu, ako se uspostavi da je opasan po okolinu, isto kao i ubica iz "Ribnikara". Ali je pitanje koliko bi i pod kojim uslovima mogao da bude u toj ustanovi.

Objasnio je da prema važećem zakonu svako ispod 14 godina se smatra detetom i da je kao takav oslobođen od bilo kakvog krivičnog gonjenja.

- Verovatno je to sve u svetlu ovoga što se desilo u "Ribnikaru" i to će izazvati pozornost. Ne mogu ni u vaspitno-popravni dom da ga stave jer prosto prema zakonu nije odgovoran do 14. godine. Da je navršio 14 godina, onda bi mogao da ide u dom. Ja ne znam šta se tu tačno desilo, a to su sve situacije koje upućuju na pozornost. Sve ono što se dešava kod nas u društvu utiče i na decu, pa i ona sama reaguju na takav način. Prema važećem zakonu njemu ne može da se sudi ni kao mlađem, ni kao starijem maloletniku, i on je do 14 godine potpuno oslobođen od krivičnog gonjenja - objašnjava Simić.

Sindrom brazilskih favela

On naglašava da ga trenutni talas maloletničkog nasilja u Srbiji podseća na sindrom brazilskih favela, gde se deca upotrebljavaju za vršenje teških krivičnih dela.

- U brazilskim favelama postoji fenomen regrutovanja dece, koja nisu krivčno odgovorna, da vrše najteža krivična dela kao što su ubistva i trgovina drogom. Kod nas to nije zaživelo u tom obliku, ali ove pojavne situacije upozoravaju i pozivaju na alarmantnost u postupanju - objasnio je on.

Tanjug/Printscreen
Mesto zločina

Simić dodaje da se sa decom mora raditi i promeniti princip sankcionisanja.

- Na kraju krajeva to nije samo pravni problem, već i sociološki. Jer neko sa 13 godina treba da ima svest o tome šta je uradio da bi uopšte bio resocijalizovan. Zato se prema maloletnicima postupa drugačije u odnosu na punoletna lica i kada su krivično odgovorni. Ovde govorimo o nekoj vrsti prevencije koja mora biti takva da će biti usmerena upravo da smanji bilo kakvu vrstu agresije kod ove populacije - kaže advokat.

privatna arhiva
Advokat Ivan Simić

 

Stravičan prizor u kući

Dečak A. S. (13) imao je povrede po glavi i posekotinu na vratu a policija je, kako je 24sedam preneo, pronašla nož kojim je počinjen zločin, u teretani u kući.

Posle ubadanja nožem, on je ostao mrtav u potkrovlju gde je impovizovana teretana, dok je drugi M. M. (14) izleteo iz kuće.

- Dečak je izleteo iz kuće. Stao je ispred i sav se tresao. Bio je poprilično uzemiren, pa smo zvali policiju - navode komšije i podvlače da je kuća vlasništvo oca ubijenog osnovca.

Ekipa Hitne pomoći odmah je prebacila M. M. u niški Urgentni centar, za kog se ispostavilo da je i ranije maltretirao ubijenog dečaka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike