Da se "Ribnikar" ne ponovi! Posebna psihijatrijska ustanova, zabranjen kontakt sa drugima: Šta čeka mentalno obolelu decu opasnu po društvo

28.07.2023

07:15

0

Autor: I.K.

Izmene zakona pokrenute su posle nezapamćenih tragedija koje su potresle čitavu zemlju početkom maja

Da se "Ribnikar" ne ponovi! Posebna psihijatrijska ustanova, zabranjen kontakt sa drugima: Šta čeka mentalno obolelu decu opasnu po društvo
Copyright Tanjug AP Pixabay

U Palati Srbija danas počinje javna rasprava o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Kako navode iz Ministarstva zdravlja javna rasprava, koja će trajati do 9. avgusta, trebalo bi da dovede do zakonskih izmena koje unapređuju zaštitu lica sa mentalnim smetnjama, a sistem čine sigurnijim i efikasnijim.

Izmene zakona pokrenute su posle nezapamćenih tragedija koje su potresle čitavu zemlju početkom maja, kako bi se događaji makar i slični ovima predupredili, a oni koji su se već dogodili bili tretirani na adekvatan način.

Izmene zakona odnosiće se na decu mlađu od 14 godina, koja su krivično neodgovorna, ali ispoljavaju poremećaj mentalnog zdravlja i "znakove opasnog ponašanja s obeležjima najtežih krivičnih dela", pa samim tim predstavljaju ozbiljnu opasnost za društvo.

U obrazloženju zakona se navodi nekoliko slučajeva koji su poslednjih godina uznemirili javnost, a počinila su ih krivično neodgovorna deca: dvanaestogodišnjak koji je zakucao ekser psu u glavu, dečaci koji su zapalili beskućnika, trinaestogodišnjak koji je izbo druga nožem u školskom dvorištu i poslednji i najbrutalniji - ubistvo devetoro učenika i čuvara u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koje je izvršio trinaestogodišnjak.

Opasni po društvenu zajednicu

Zaključilo se da je neophodno da se oblast mentalnog zdravlja uredi na potpuniji način u delu koji se odnosi na dijagnostiku i lečenje krivičnopravno neodgovorne dece, koja su ispoljila znakove opasnog ponašanja izvršenjem radnji u kojima su sadržana objektivna obeležja najtežih krivičnih dela, i koja, s obzirom na ispoljeni poremećaj mentalnog zdravlja predstavljaju ozbiljnu opasnost za društvenu zajednicu.

Predloženim dopunama Zakona predviđa se posebna psihijatrijska ustanova za brigu o ovakvoj deci, propisuju se uslovi zbrinjavanja koji odgovaraju stanju i potrebama te dece, zadržavanje radi dijagnostike i lečenja koje nije unapred oročeno, ali o čemu uvek odlučuje sud, uz obavezne periodične provere ispunjenosti uslova za dalje zadržavanje i lečenje.

Kod dece u ranom periodu razvoja ne može da se unapred odredi vreme potrebno za sprovođenje dijagnostike i lečenje, te bi Sud bio dužan da na svakih šest meseci uradi proveru koliko su ispunjeni uslovi za dalje zadržavanje i lečenje.

Ovoj deci bi mogao da bude privremeno zabranjen kontakt sa drugima, uključujući članove uže porodice, u slučaju osnovane sumnje da nameravaju da nabave oružje i psihoaktivne supstance, da se dogovaraju o bežanju, da planiraju izvršenje krivičnog dela, ili da bi se zaštitilo zdravlje i bezbednost kako tog deteta, tako i drugih. Odluku o privremenoj zabrani poseta i kontakata bi donosio sud.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike