Na snazi tri meteo-alarma: Danas se pripremite za olujni vetar i pljuskove s grmljavinom

03.11.2023

06:29

0

Autor: I.K.

Meteo-alarmi se pale zbog temperature, jakih udara vetra i velikih padavina

Na snazi tri meteo-alarma: Danas se pripremite za olujni vetar i pljuskove s grmljavinom
ilustracija - Copyright Profimedia

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas nas očekuje toplo i vetrovito vreme. Ujutro i pre podne malo i umereno oblačno i u većini krajeva suvo, tek ponegde moguća je slaba, kratkotrajna kiša. 

Sredinom dana, posle podne i uveče sledi jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature. Vetar umeren i jak, južni i jugoistočni, u košavskom području i na planinama sa olujnim, a na jugu Banata povremeno i orkanskim udarima. Posle podne i uveče u postepenom skretanju na zapadni i jugozapadni pravac, a krajem dana u slabljenju.

Najniža temperatura od 8 do 15 stepeni, a najviša od 14 u Negotinskoj Krajini do 24 stepena u Podrinju i jugoistočnoj Srbiji.

Na snazi će biti tri meteo-alarma. Zbog visoke temperature za ovo doba godine, iznad 22 stepena, aktiviran će biti žuti meteo-alarm. Zbog količine padavina veće od 20 l/m2 za tri sata, biće aktiviran narandžasti meteo-alarm, a crveni meteo-alarm pali se zbog udara vetra većih od 28 m/s, odnosno 100 km/h.

RHMZ printscreen
Meteo-alarm RHMZ za petak 3. novembar

 

U subotu na severozapadu Srbije suvo uz delimično razvedravanje, a u ostalim krajevima oblačno sa kišom i pljuskovima, koji će na jugu i istoku zemlje biti obilniji. Vetar slab i umeren, pretežno jugozapadni i zapadni. Najniža temperatura od 7 do 13, najviša od 13 do 18 stepeni.

U nedelju vetrovito. Ujutro i pre podne malo i umereno oblačno i suvo. Posle podne i uveče jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar umeren i jak, na jugu Banata i u planinskim predelima povremeno i olujni južni i jugoistočni. Posle podne i uveče u skretanju na
jugozapadni i zapadni pravac, a krajem dana i u slabljenju. Najniža temperatura od 5 do 11, najviša od 17 do 22 stepena.

U ponedeljak promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom. Vetar slab i umeren, u planinskim predelima povremeno i jak zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 7 do 12 °C, najviša od 16 do 21 stepen.

Prema prognozi za period od 7. do 11. novembra, promenljivo oblačno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Dnevna temperatura biće oko i malo iznad proseka za ovo doba
godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike