Planovi koji podižu renome zemlje: Srpski astronomi šalju u svemir satelit koji će konstruisati domaći naučnici

02.11.2023

13:35

0

Naši naučnici će lansirati satelit u Zemljinu orbitu 2025. godine

Planovi koji podižu renome zemlje: Srpski astronomi šalju u svemir satelit koji će konstruisati domaći naučnici
Satelit - Copyright Pixabay

Beogradska Astronomska opservatorija hvata korak sa svetom na polju kosmičkih istraživanja. Formiranjem dve nove naučnoistraživačke jedinice otvoren je put za konstrukciju malog satelita (cube sat), koji bi trebalo da bude lansiran 2025. godine. Posle dugogodišnje pauze, astronomi će ponovo posmatrati promene na Suncu, a sa Zvezdare će posmatrati i svetlosno zagađenje. Korist od toga imaće društvo u celini.

Youtube/Gradska opština Zvezdara
 

 

Prof. dr Luka Popović, koji je na čelu jedne od najstarijih i najvažnijih naučnih institucija u Srbiji – Astronomske opservatorije, kaže za RTS da je trend u nauci da projekti koji se prijavljuju budu primenjivi, a ne da imaju samo teorijski značaj.

Prvi korak koji je preduzeo je formiranje dve stručno-istraživačke jedinice – jednu za praćenje Sunčeve aktivnosti, klimatskih promena i svetlosnog zagađenja, a drugu za kosmička istraživanja i satelitske tehnologije. Obe jedinice podrazumevaju ne samo rad astronoma i astrofizičara, već i medicinara, mašinaca, elektrotehničara.

"Želimo da pokrenemo ne samo istraživanja, već i državu da razmišlja o tome da je budućnost u kosmičkim istraživanjima i tehnologijama. Ono što je bilo rezervisano za velike i bogate nacije sada nije ekskluzivno za njih. I male nacije poput nas mogu da doprinesu tim kosmičkim istraživanjima, tako što ćemo imati pristup određenim projektima", rekao je Popović.

Youtube/Gradska opština Zvezdara
 

 

Kosmička istraživanja danas nemaju samo naučni značaj, već i ekonomski – postoje ozbiljna istraživanja o eksploataciji resursa Meseca i Marsa, a aktuelan je i pravni segment koji se tiče raspoređivanja tih resursa.

Direktor Opservatorije ističe da će istraživanju kosmosa prići sa naučnog i tehnološkog aspekta, i to tako što će poslati mali satelit u jonosferu.

Reč je o takozvanom "cube sat"-u, kockastom satelitu malih dimenzija koji se sa drugim sličnim satelitima pakuje u kontejnere koje rakete šalju u Zemljinu orbitu, odakle oni sakupljaju određene informacije. Satelit koji bi konstruisali naši astronomi u saradnji sa inženjerima trebalo bi da ima dva cilja – da meri Sunčevo zračenje u rendgenskom domenu i da se napravi slika Srbije iz jonosfere.

„Želimo da ga pošaljemo najkasnije 2025. kako bi mogao da snima Sunce u maksimumu njegove aktivnosti, da vidimo koliko je ispod očekivanog", istakao je Popović.

Pixabay
 

 

Kada je reč o realizaciji ciljeva, napravljen je ceo projekat i sada se kreće u drugu fazu – pravljenje samog instrumenta.

„Tu nam treba pomoć mašinaca i elektrotehničara, onda da vidimo kakva će komunikacija biti, gde će se prihvatiti informacija, a treba da se razvije i telekomunikacioni deo", rekao je Popović.

Kada je reč o lansiranju satelita, postoje dve mogućnosti – da se plati komercijalno lansiranje, ali i da se, uz pomoć kontakata koje naši naučnici imaju, izbegnu troškovi lansiranja.

Ipak, problem je to, kako kaže, što je verovatnoća da će satelit uspešno završiti svoju misiju 50 odsto. 

Pixabay
 

 

Ambiciozni planovi stvoreni u Astronomskoj opservatoriji mogli bi značajno da podignu renome Srbije. Pored toga što imaju naučni značaj, mogli bi da omoguće širu društvenu korist. Bez obzira na uspeh same satelitske misije, iza projekta ostaju i stečeno znanje i infrastruktura koji će, prvom sledećom prilikom, biti upotrebljeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike