Kakvo vreme nas čeka u novembru? Meteorolog Slobodan Sovilj otkrio kada će pasti prvi sneg!

31.10.2023

09:01

0

Pred nama je dinamičan novembar, mesec će biti u znaku čestih promena vremena

Kakvo vreme nas čeka u novembru? Meteorolog Slobodan Sovilj otkrio kada će pasti prvi sneg!
Copyright Profimedia/Tanjug

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će poslednjeg dana oktobra ujutru biti toplo i vetrovito vreme, a da posle podne, uveče i tokom noći ka sredi stiže jače naoblačenje s kišom i lokalnim plјuskovima, uz mogućnost grmlјavine. Promena vremena kreće sa severa i zapada zemlje, ali će se proširiti i na ostale krajeve.

Od srede 1. novembra, najavljuje RHMZ, stiže svežije vreme nego što je bilo u oktobru. Pa, kakav nas novembar očekuje?

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže za 24sedam da će novembar biti u znaku čestih promena vremena.

- Biće to dinamičan mesec kada su meteorološke prilike u pitanju, i to će biti evidentno na samom njegovom početku. Već uoči 1. novembra stiže prvo naoblačenje s kišom, a padavine očekujemo i 3. i 5. novembra, pa onda osmog i tako dalje. Ono što je važno naglasiti jeste to da će svojevrsna prethodnica svakom ovom naoblačenju biti košava, dakle jak jugoistočni vetar, i ona će biti najjača u petak 3. novembra. U Beogradu očekujemo udare vetra do 17 m/s, a na jugu Banata do 28 m/s - najavljuje Sovilj za 24sedam.

Dodaje da će ostatak meseca biti u znaku naoblačenja, da će mesečna količina padavina biti 40-70 mm u nižim i do 90 mm na planinama, dok će srednja novembarska temperatura biti čak za dva stepena iznad višedecenijskog proseka.

Printscreen/Youtube/ Jutarnji Program TV Happy
Slobodan Sovilj

- Maksimalne temperature biće između 11 i 14 stepeni, iako će na početku meseca biti toplije, ne baš kao u oktobru kada su temperature prelazile 25 stepeni, ali dnevni maksimum će biti između 18 i 22 stepena u prvih sedam do 10 dana meseca, a u ostatku će biti vrednosti  od 11 do 14 stepeni prosečno, što je za dva stepena iznad višedecenijskog proseka - naglašava Sovilj.

Meteorolog ističe da će u novembru padavine biti u okviru prosečnih vrednosti za Srbiju, a da se značajnije padavine očekuju na zapadu Balkana, u zoni Jadrana i u planinskim predelima duž Jadrana, gde se očekuje uticaj vlažnih vazdušnih masa.

- Kada je reč o nekim rekordnim vrednostima, možemo da kažemo da je 1. novembra 1926. godine zabeleženo čak 29,3 stepena u Beogradu, što je i najviša temperatura na ovaj dan za glavni grad od početka merenja, dok je tog istog dana izmereno 29,9 stepeni u Velikom Gradištu, i to je najviša novembarska temperatura u Srbiji. Najhladnije je bilo 26. novembra 1975. godine na mernom mestu Sjenica, gde je izmereno minus 26,2 stepena - navodi Sovilj.

Za one koji se nadaju što ranijem snegu, Sovilj nema dobre vesti.

Foto: RINA
Golija, ilustracija

 

- U narednom periodu temperature će i dalje biti iznad proseka za ovo doba godine i nema na vidiku zahlađenja, pa ni snega. Postoji mogućnost da padne na planinama iznad 2.000 metara. Inače, srednji datum pojave prvog snega je 23. novembar, a 3. decembar je za snežni pokrivač. I zima će biti toplija od proseka i to za dva stepena. Srednja sezonska temperatura bi trebalo da bude od jedan do 5 stepeni, a broj mraznih dana od 40 do 65 u nižim predelima. U poređenju sa pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka, ovo je duplo manje mraznih dana - navodi Sovilj.

Sagovornik napominje da se očekuje da veći deo evropskog kontinenta, pa i Srbija, ima više padavina tokom predstojećih zimskih meseci.

- Sezonska količina padavina je procenjena do 180 mm u nižim i do 240 mm na planinama, ali zasada je rano za procenu koji bi deo zime bio hladniji i imao više padavina. Očekuju se česta naoblačenja i padavine, možda više u planinskim predelima. Snežni pokrivač u planinskim predelima možemo očekivati u decembru i oko novogodišnjih praznika, dok bismo u nižim predelima, prema trenutnim pokazateljima, snežni pokrivač mogli da očekujemo tek u drugoj polovini zime - poručuje Sovilj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike