Manastir Prohor Pčinjski potpuno obnovljen na inicijativu predsednika Vučića: Eparhija vranjska odlikovala predsednika Srbije

01.11.2023

10:50

0

Zalaganjem predsednika Vučića manastirski konaci su u potpunosti obnovljeni po najsavremenijim standardima

Manastir Prohor Pčinjski potpuno obnovljen na inicijativu predsednika Vučića: Eparhija vranjska odlikovala predsednika Srbije
Prohor Pčinjski - Copyright Youtube/AgroTv

Manastir Prohor Pčinjski podignut u 11. veku veoma je oštećen u strašnom požaru za koji se sumnja da je podmetnut.

Tada je izgorela kompletna krovna konstrukcija “Kraljevog konaka”, a velika šteta je načinjena i na nižim spratovima.

Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je bio i predsednik odbora za obnovu ovaj manastir je potpuno obnovljen i danas je jedan od najsjajnijih kulturnih bisera u sklopu Srpske pravoslavne crkve.

Zalaganjem predsednika Vučića manastirski konaci su u potpunosti obnovljeni po najsavremenijim standardima i tu se sada okupljaju mladi sa juga Srbije, mladi iz dijaspore. Organizuju se monaški i crkveni sabori i saborovanja srpskog naroda sa prostora juga Srbije.

Za velike zasluge Aleksandar Vučić je od Eparhije vranjske dobio orden “Prepodobni Prohor Pčinjski” i on je jedini predsednik države koji je nosilac ovog velikog crkvenog odlikovanja. Orden mu je na svečanosti povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog uručio episkop Pahomije.

Tanjug
 

- Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden. Čini mi se da kada zajedno rastu srpska država i srpska crkva da je tada i najbolje našim građanima - rekao je tom prilikom predsednik Vučić.

Da podsetimo da je predsednik Aleksandar Vučić odlikovan i Ordenom Svetog Save prvog reda, koji mu je uručio patrijarh Irinej.

Orden mu je tada dodeljen na predlog patrijarha za “delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu”.

Vučiću je patrijarh orden uručio rečima da se moli da i ubuduće čini ono što i danas čini za svoj narod.

Po mišljenju mnogih koji su dobro upoznati sa dešavanjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u vremenima kada Srbiju vodi Aleksandar Vučić, izgrađeno je i obnovljeno najviše srpskih svetinja još od vremena kralja Milutina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike