Studentske kartice: Na šta će sve biti popusti

31.10.2023

14:16

0

Autor: R.B.

Predsednik Srbije najavio je studentske kartice koje služiti i kao platne i imati brojne beneficije i popuste u radnjama i institucijama

Studentske kartice: Na šta će sve biti popusti
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u izdavanje studentskih kartica u januaru za sve koji pohađaju visokoškolske ustanove.

- Postoje studentske kartice i sada ali samo za studentske domove i njih je oko 25.000. Mi imamo oko 240.000 studenata i biće oko 240.000 platnih kartica za studente - objasnio je Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da će sa tim karticama vozne karte će biti 20% jeftinije, avionske 10%, a doneće studentima i mnogo drugih beneficija.

Studenti će sa platnim karticama moći da pored popusta za prevoz, dobiju i niže cene namirnica u brojnim trgovinskim lancima, imaće popuste u knjižarama kao i niže cene za kupovinu odeće i obuće, a niža će im biti i putarina tvrdi „Informer“.

Instagram/buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić pokazuje izgled studentske kartice

 

Kartica za idnetifikaciju i plaćanje

Kartica će po prvi put biti platna, čime će sistem konkurisanja za stipendije i povezivanja unutar sistema visokog obrazovanja olakšati svakodnevicu studenata, objasnila je pre nedelju dana za Tanjug Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije "SKONUS"..

- Svim studentima koji se prijave za karticu biće otvoreni tekući računi u banci „Poštanska štedionica“, čije će održavanje biti potpuno besplatno, a dobiće dina platnu karticu koja će na sebi imati i jedinstveni broj svakog studenta, pa će služiti i kao identifikaciona - rekla je Smiljanićeva.

Kartica će biti dostupna za svih 240.000 studenata i biće besplatna za sve studente, a njeno održavanje je takođe besplatno, za razliku od postojeće koje svi studenti moraju da plate.

Ona je dodala da će se uspostaviti i portal, sajt za studente gde bi oni u svakom trenutku imali uvid u aktuelne popuste i pogodnosti koje mogu ostvariti, slično kao i za penzionere.

Takođe će se postavljati razna obaveštenja i informacije korisne za studente - linkovi konkursa za stipendije, kredite, programe zapošljavanja mladih, konkurse za praksu.

Studentski centri dostavljali bi link ka informacijama, konkursima i obaveštenjima o ishrani i smeštaju studenata. "Inicijativa za novim studentskim kartica stigla je od studenata koji su u januaru 2022. godine sproveli onlajn anketu pod nazivom 'Privreda i mladi'.

Anketa se odnosila na saradnju ustanova sa privredom i prilikama za sticanje praktičnih znanja i zaposlenja mladih. Anketu je popunilo preko 9.000 mladih. Anketu su u saradnji sa SKONUS-om sprovodili Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici i Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda", rekla je Smiljanićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike