Predsednik Vučić primio orden na obeležavanju 950 godina Prohora Pčinjskog

13.06.2021

10:45 >> 10:57

0

Autor: A. B.

Centralna proslava velikog jubileja koja je trebalo da bude obeležena 2020, odložena je za ovu godinu zbog pandemije koronavirusa

Predsednik Vučić primio orden na obeležavanju 950 godina Prohora Pčinjskog
Copyright PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE/TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog i tom prilikom mu je uručen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski.

Akademija je počela u 12.00 časova, saopštila je pres sluzba predsednika.

Pročitajte još:

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji se nalazi 30 kilometara južno od Vranja, obeležava i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio.

Aleksandar Vučić
Tanjug/Strahinja Aćimović

Tim povodom je u toj, i od Hilandara starijoj svetinji, održana i svečana akademija.

– Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mi mnogo znači ovaj orden, jer mi se čini da kada zajedno rastu srpska država i crkva da je tada najbolje i našim građanima. Nikada nismo toliko uradili za našu crkvu, hramove, bratstva i sestrinstva. Bez crkve nam nema nacionalnog jedinstva, bez crkve ne možemo da očuvamo nacionalno tkivo – rekao je Vučić, dodajući da je orden samo obaveza više.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, a radi kao kulturno-prosvetni centar kraja u kojem se nalazi i u sklopu njega radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat

U manastiru se nalaze i mošti Sv. Prohora i to u maloj pokloničkoj kapeli, a iz njih već skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

– Manastir je u 1070. godine izgradio vizantijski car Roman Diogen IV u znak zahvalnosti što mu je starac Prohor, tokom lova u dolini Pčinje, prorekao da će postati car – ispričao je deo predanja portparol Eparhije vranjske sveštenik Dalibor Jović.

Svečanost bi trebalo da bude prilika i da predsedniku Srbije bude dodeljen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike