Srbija dobila sistem za rano upozorenje na nuklearni ili radiološki akcident: Ima čak 33 merne stanice, a evo kako će se koristiti (FOTO)

30.10.2023

15:00

0

Autor: R.M.

Nakon instalacije novog sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident Srbija će imati pokrivenu teritoriju zemlje najmodernijom opremom ovog tipa

Srbija dobila sistem za rano upozorenje na nuklearni ili radiološki akcident: Ima čak 33 merne stanice, a evo kako će se koristiti (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, koji se sastoji od 33 merne stanice, stigao je u Srbiju i u toku su pripreme za njegovo postavljanje, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije

Donacija Evropske komisije je realizovana kroz projekat za unapređenje sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u kojem direktorat učestvuje od 2021. godine.

- Imajući u vidu da zemlje u okruženju poseduju aktivne nuklearne elektrane, kao i da je započeta i izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj, instalacijom novog sistema biće unapređen i sistem obaveštavanja o nuklearnom ili radiološkom akcidentu. Ove 33 merne stanice  biće raspoređene tako, da poboljšaju pokrivenost cele teritorije Srbije, u skladu sa postojećim rizicima - naglašeno je saopštenju.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije
Sistem stigao u Srbiju

Postavljanje novih stanica će poboljšati mehanizam za pravovremeno donošenje odgovarajućih mera za zaštitu stanovništva i životne sredine, od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja.

Postojeći sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u nadležnosti Direktorata, uspostavljen je 2007. godine i do sada ga je činila mreža od devet mernih stanica.

Nakon instalacije novog sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident Srbija će imati pokrivenu teritoriju zemlje najmodernijom opremom ovog tipa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike