FSB sprečila teroristički napad Ukrajinaca: Uhapsila sabotere koji su hteli da napadnu dve ruske nuklearne elektrane (VIDEO)

25.05.2023

11:19

0

Uhapšena dva državljanina Ukrajine, dok je još jedan, za koga se veruje da se nalazi u Belgiji, stavljen na poternicu

FSB sprečila teroristički napad Ukrajinaca: Uhapsila sabotere koji su hteli da napadnu dve ruske nuklearne elektrane (VIDEO)
FSB hapsi ukrajinskog sabotera - Copyright Printscreen FSB

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je presrela ukrajinsku diverzantsku grupu koja je planirala teroristički napad na dve nuklearne elektrane u zemlji uoči 9. maja, kada Rusi proslavljaju pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

Osumnjičeni su imali za cilj da dignu u vazduh više od 30 stubova visokonaponskih vodova koji su povezani sa nuklearnim elektranama, ali nisu bili u stanju da ispune svoj zadatak, saopštio je FSB u četvrtak.

Pre nego što su privedeni, ukrajinski agenti su uspeli da raznesu jedan i miniraju četiri druga dalekovoda koja vode do Lenjingradske nuklearne elektrane u blizini Sankt Peterburga, i postavili su improvizovane eksplozivne naprave na stubove povezane sa nuklearnom elektranom Kalinjin u Tverskoj oblasti, 350 kilometara severozapadno od Moskve, navodi se u saopštenju.

 

 

Ukrajinska spoljna obaveštajna služba, koja je, prema FSB-u, stajala iza zavere, nadala se da će sabotaža „prouzrokovati gašenje nuklearnih reaktora, narušavanje rutinskog rada nuklearnih elektrana, naneti ozbiljnu ekonomsku štetu i naškoditi reputaciji Rusije“, navodi se u saopštenju.

FSB je saopštio da su uhapšena dva državljanina Ukrajine, dok je još jedan, za koga se veruje da se nalazi u Belgiji, stavljen na poternicu.

Trojicu muškaraca regrutovala je ukrajinska obaveštajna služba u septembru prošle godine i prošli su obuku u kampovima u Kijevskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine. Oni su ilegalno prešli u Rusiju u Pskovskoj oblasti iz Belorusije, u koju su ušli iz Poljske, navodi agencija.

 

 

Ruski operativci otkrili su skrovište koje su pripremili osumnjičeni, a sadržalo je 36,5 kilograma plastičnog eksploziva C-4, 61 električni detonator strane proizvodnje, 38 elektronskih tajmera i dva pištolja Makarov sa municijom, navodi se u saopštenju.

Privedena su i dvojica ruskih državljana, optužena da su ukrajinskim diverzantima davali sredstva komunikacije i vozila sa lažnim registarskim tablicama, dodaje FBS.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike