Turska nuklearna centrala bila na udaru jakog zemljotresa! Srpski stručnjaci odgovorili: Da li bi nuklearke izdržale baš jak udar?

09.02.2023

11:09

0

Autor: R.M.

Svaki peti nuklearni reaktor nalazi se na trusnom području

Turska nuklearna centrala bila na udaru jakog zemljotresa! Srpski stručnjaci odgovorili: Da li bi nuklearke izdržale baš jak udar?
Ilustracija - Copyright AP Photo

Nuklearni postrojenja su projektovana tako da zemljotresi i drugi spoljni događaji ne ugroze sigurnost rada postrojenja a procenjuje se da, širom sveta, 20 odsto nuklearnih reaktora radi u oblastima sa značajnim seizmičkim aktivnostima, piše u tekstu Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije

- U Francuskoj su nuklearne elektrane projektovane da izdrže zemljotres dvostruko jači od hiljadugodišnjeg događaja izračunatog za svaku lokaciju. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je izradila Vodič o sigurnosti za seizmičke rizike za nuklearne elektrane. Prilikom planiranja izgradnje nuklearne elektrane koriste se različiti sistemi, uključujući Probabilističku procenu seizmičkog hazarda (Probabilistic Seismic Hazard Assessment - PSHA), koju preporučuje IAEA i široko je prihvaćena. Podnosilac zahteva za dobijanje dozvole za izgradnju nuklearne elektrane mora da pruži detaljne procene najtežih spoljašnjih događaja u koje spadaju i zemljotresi, a koji bi mogli da se dogode tokom životnog veka elektrane - piše u tekstu čiji su autori direktor direktorata Slađan Velinov i dr Đorđe Lazarević, stručni konsultant za nuklearnu energetiku.

AP Photo
 

Dodaje se da je nakon akcidenta u Fukušimi nuklearna industrija prepoznala značaj instrumentacije u sprečavanju da nesreća izazvana spoljnim događajima preraste u tešku nesreću. 

Zbog toga su sve komponente instrumentacije, poput napajanja, kablova ili senzora,  pregledane kako bi se osiguralo da su izvori napajanja zaštićeni od ekstremnih događaja

- Takođe su ovi sistemi dobro zaštićeni od spoljašnjih opasnosti u posebnim zgradama od betona i čelika, i po potrebi mogu da odvode zaostalu toplotu iz nuklearnog reaktora bez ljudske intervencije 72 sata.

U Japanu se, zbog učestalosti i magnitude zemljotresa, posebna pažnja posvećuje seizmičkim zahtevima prilikom određivanja lokacije, projektovanja i izgradnje nuklearne elektrane. Seizmički dizajn takvih postrojenja zasniva se na kriterijumima daleko strožijim od onih koji se primenjuju na nenuklearna postrojenja. Energetski reaktori su takođe izgrađeni na temeljima tvrdih stabilnih stena (ne na sedimentnim) da bi se minimizirao uticaj seizmičkih podrhtavanja - piše u tekstu.

Naglašava se i to da su japanske nuklearne elektrane opremljene seizmičkim detektorima koji aktiviraju automatsko gašenje elektrane

Takođe postoje i sigurnosni sistemi za gašenje reaktora u slučaju većih tektonskih pomeranja, za koje je mala verovatnoća.

- Kao odgovor na događaje u Fukušimi, Američka nuklearna regulatorna komisija (US NRC) je sprovela inspekcijski nadzor nad svim nuklearnim elektranama u SAD kako bi se potvrdilo da su ključna oprema i materijali adekvatni i pravilno postavljeni, testirani i održavani kako bi se odgovorilo na ozbiljan zemljotres, poplavu ili kompletni gubitak spoljašnjeg napajanja električnom energijom. Dok su u Evropi na svim nuklearnim elektranama izvršeni tzv „stres testovi“ odnosno vanredne procene nuklearne sigurnosti u slučaju delovanja viših sila i kao rezultat učinjena je konsolidacija svih nuklearnih elektrana u pogledu njihove izdržljivosti - objasnili su u tekstu.

AP Photo
 

Navode se čak i primeri elektrana koje su normalno radile prilikom velikih zemljotresa.

- Kalifornijski nuklearni reaktori u gradu San Onofre nastavili su da rade normalno tokom zemljotresa jačine 6.6 stepeni Rihterove skale (1994. godine) sa epicentrom na nešto više od 100 km od elektrane. 

- Zemljotres jačine 6.9 stepeni Rihterove skale u severozapadnoj Jermeniji 1988. godine, rezultirao je smrću najmanje 25.000 ljudi, a osetio se u jermenskoj nuklearnoj elektrani sa dva bloka koja se nalazi otprilike 75 km južno od epicentra. Oba bloka sa nuklearnim reaktorima sovjetskog dizajna radila su normalno i nije prijavljena šteta. Ovo je bila prva ruska nuklearna elektrana posebno prilagođena za seizmička područja, a počela je sa radom 1976.

- Usled zemljotresa jačine 7.9 koji je pogodio jugozapadnu provinciju Sečuan u centralnoj Kini 2008. godine, nije došlo do oštećenja sa bilo kakvim ispuštanjem radioaktivnosti na obližnjim vojnim nuklearnim objektima.

- Budući da je u izgradnji nuklearna elektrana Akkuyu u Turskoj koju je pre 2 dana pogodio zemljotres 7.8 Rihterevo skale, u ovom trenutku je moglo da dođe samo do štete na građevinskim konstrukcijama, dizalicama, opremi i sličnom. Inače, projektovana nuklearna elektrana Akkuyu je ruskog dizajna, najnovije generacije sa karakteristikama koje uključuju veću seizmičku robusnost, sa kombinacijom aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema u slučaju vanrednog događaja i sa posebnom vatrostalnom posudom (hvatač jezgra) u slučaju da dođe do topljenja nuklearnog jezgra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike