„Srbija nema preduslove za nuklearke“: Ministarka Đedović protiv atomskih centrala

15.12.2022

11:49

0

Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović poručila je danas da je potrebno da se puno pretpostavki ispuni da bi Srbija uopšte mogla da razmatra nuklearnu energiju za svoju energetiku

„Srbija nema preduslove za nuklearke“: Ministarka Đedović protiv atomskih centrala
Ilustracija: Nukelarna elektrana - Copyright Pixabay

Srbija nema dovoljno ni znanja, ni iskustva, ni kadra da bi mogla da primeni nuklearnu energiju u svojoj energetici, istakla je ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović na onlajn konferenciji "Nuklearna sigurnost danas".

Nas konferenciji, koju po 6. put organizuje „Srbatom“, resorna ministarka je rekla da tehnologija mini-nuklearnih elektrana, prema informacijama iz Velike Britanije, može da bude dostupna 2029. ili 2030. godine.

- Srbiji je potrebno osam do deset godina za školovanje ljudi koji bi mogli da upravljaju nuklearnom tehnologijom, te da bi odmah moralo da se krene u školovanje – istakla je ministarka.

Đedović je podsetila da je zakonski moratorijum na izgradnju nuklearki u Srbiji na snazi duže od 20 godina.

- Svesni smo, da iako nemamo tu energiju, da se tehnologija veoma usavršavala. Danas je nuklearna energija, sa gasom, alternativa za energiju iz uglja, jer doprinosi smanjenju štetnih gasova. Nosi i svoje rizike, svega oko nuklearnog otpada - rekla je ona.

Podsetila je da je usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije Srbija nedvosmisleno prioritet dala dekarbonizaciji, sa što više OIE. Za to je potrebno da imamo adekvatno balansiranje energetske mreže.

- Jedna od mogućih alternativa je i nuklearna energija. Ali ljudskog kadra za nju nemamo u dovoljnoj meri i kad bi krenuli da razmatramo ovo pitanje -  ponovila je ona.

U susedstvu osam nuklearki

Otvarajući Konferenciju potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i predsednica Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Maja Gojković, istakla je značaj sagledavanja izazova u ovoj oblasti, razmene iskustava i rešenja.

Ocenila je da su energetska kriza i geopolitička situacija nuklearnu energiju doveli u centar svetske pažnje, kao jedno od rešenja ali i najvećih izvora ljudskih strahova.

Istakla je da pitanja primene nuklearnih elektrana dodatno dovodi u fokus i zaštitu životne sredine i osiguranje energetske nezavisnosti. Gojković je rekla da u bližem okruženju Srbije radi osam nuklearki te da neki susedi intenzivno rade na novim nuklearnim kapacitetima.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Mariano Groši, ocenio je da se interesovanje za nuklearnu energiju povećava ne samo u Srbiji. Rekao je da 30 zemalja širom sveta razmatra i planira nuklearni razvoj, a Srbija je jedna od njih.

Direktor „Srbatoma“, Slađan Velinov, istakao je da Slovenija i Mađarska povećavaju svoje kapacitete, a Rumunija, Češka i Poljska najavljuju ulaganja u male nuklearne reaktore.
Naglasio je da zato Srbija mora biti upoznata sa primenjenim tehnologijama, a naš sistem detekcije zračenja spremna u slučaju bilo kakvog neželjenog događaja.

Ambasador Južne Koreje, Li Đievong, rekao je da je ta država nuklearna zemlja u kojoj je 30 posto energetskog miksa iz nuklearnih elektrana. Istakao je da su u vrhu po znanju i iskustvu u oblasti nuklearki, te da su otvoreni za razmenu sa Srbijom i pomoć u razvoju u toj oblasti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike