Ministarka Kisić poručila: Srbija je dobar primer prakse u prevenciji dečijih brakova

21.09.2023

17:20

0

Ona je to rekla u Njujorku gde je učestvovala na skupu "Planiranje svetlije budućnosti za devojčice", koji su organizovale Vlade Kanade i Zambije

Ministarka Kisić poručila: Srbija je dobar primer prakse u prevenciji dečijih brakova
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić izjavila je danas da je Srbija prepoznata kao jedna od zemalja kao primer odlične prakse kada je u pitanju prevencija dečijih brakova.

Ona je to rekla u Njujorku gde je učestvovala na skupu "Planiranje svetlije budućnosti za devojčice", koji su organizovale Vlade Kanade i Zambije, a koji se odnosi na dostizanje cilja održivog razvoja 53, odnosno prevenciju dečijih brakova.

- Mi smo jedna od zemalja koje se nalazi u grupi zemalja sa najnižim rizikom, kada je u pitanju ovaj problem koji se dešava širom sveta. I dan danas milioni mladih devojaka stupaju u brak pre punoletsva, više od trećine je mlađih od šesnaest godina - rekla je Kisić.

Navela je da naša zemlja godišnje ima, prema podacima Centra za socijalni rad, registrovanih između 200 i 250 registrovanih dečijih brakova, kao i da se uglavnom radi o devojčicama, u preko 95 odsto slučajeva i da su uzrasta 16 i 17 godina.

- Mada i u našoj zemlji oko 60 dečijih brakova je u uzrastu devojčica mlađih od 16 godina. I mi moramo još da poradimo na tome. Tri zakona regulišu ovu oblast u našoj zemlji, to je krivični zakon, porodični zakon i zakon o sprečavanju porodičnog nasilja. U toku su izmene porodičnog zakona, gde će tačno da bude definisan minimalan uzrast za stupanje u brak, a to će biti 18 godina. I to je jedna od intencija o kojoj smo i pričali danas. Tu su bili predstavnici mnogobrojnih zemalja gde je to još uvek jako veliki problem, koji je povezan i sa većom smrtnošcu devojaka, zbog prevremenih porađaja i različtih drugih zdravstvenih rizika. To je program i cilj koji je bio planiran da se ostvari do 2030.godina, što nije tako daleko, a mi smo bili jedna od zemalja koja je pozvana da ispriča šta je to uradila i šta će to još uraditi da bi postigla takav rezultat - rekla je Kisić.

Prethodno je učestvovala na događaju pod nazivom "Svi zajedno za smanjenje nejednakosti", koji je u organizaciji Ministarstva porodice i socijalne zaštite Turske i pod pokroviteljstvom supruge predsednika Turske Emine Erdogan, organizovan na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

- U toku jučerašnjeg dana, na poziv turske ministarke za brigu o porodici i socijalna pitanja sam u turskoj kući prisustvovala događaju koji je bio posvećen različitim socijalnim aspektima pod nazivom Svi zajedno za smanjenje nejednakosti, i tu smo imali svoje značajno mesto. Tu smo dali do znanja da je Srbija itekako jako i stabilan partner kada je u pitanju rešavanje svih problema koji su od globalnog značaja - navela je Kisić za Tanjug.

Istakla je da su Njujorku trenutno predstavnici svih zemalja, među kojima je mnogo ministara koji pokrivaju oblast porodice i demografije, kao i da će iskoristiti priliku se sastane sa njima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike