Policija kod Subotičanina pronašla 23 papagaja zaštićene vrste

12.10.2023

15:23

0

Protiv osumnjičenog biće podneta krivična prijava, u redovnom postupku, Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici

Policija kod Subotičanina pronašla 23 papagaja zaštićene vrste
ilustracija, arhivska fotografija - Copyright Uprava carine

Policija u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužioca u Subotici, podneće krivičnu prijavu protiv četrdesetčetvorogodišnjeg muškarca zbog sumnje da je izvršio uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Policija je u dvorištu, koje je osumnjičeni koristio, pronašla 23 papagaja zaštićene vrste za koje nije posedovao potvrde o poreklu, kao ni dozvole za njihovo držanje, saopštila je Policijska uprava u Subotici.

Protiv osumnjičenog biće podneta krivična prijava, u redovnom postupku, Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

Ova zaplena dolazi samo nekoliko dana nakon što je policija u Subotici podnela krivične prijave protiv tridesettrogodišnje Subotičanke zbog sumnje da je počinila krivična dela ubijanje i zlostavljanje životinja i uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Sumnja se da je ona držala, a potom iz stana pustila mladunče lava koje je pronađeno na periferiji Subotice, a potom smešteno u Zoološki vrt na Paliću, gde je uginuo.

Podsetimo, prema Zakonu o dobrobiti životinja, da bi neko držao za kućne ljubimce divlje i egzotične životinje potrebno je rešenje koje se donosi na osnovu saglasnosti ministra za zaštitu životne sredine. Ovim životinjma mora se obezbediti adekvatan prostor kako bi zadovoljile svoje dnevne fizičke aktivnosti, odgovarajući klimatski i drugi uslovi, u skladu sa potrebama vrste, propisao je zakon. Za prekršaje koje počini pravno lice, predviđene su novčane kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara, a za fizičko lice od 5.000 do 50.000 dinara, što uključuje zlostavljanje životinja i nepružanje adekvatne nege i pomoći. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike