Brnabić, Gojković i Hil obilaze lokalitet Vinča-Belo brdo: Obeležavamo dan kada smo spasli arheološko nalazište

12.10.2023

11:48

0

Autor: I.K.

U naredne tri-četiri godine u projekat će biti uloženo više od 10 miliona evra

Brnabić, Gojković i Hil obilaze lokalitet Vinča-Belo brdo: Obeležavamo dan kada smo spasli arheološko nalazište
Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil obilaze danas arheološki lokalitet Belo brdo Vinča povodom završetka radova na sanaciji klizišta.

"Nalazimo se na lokalitetu koji čuva blago staro sedam hiljada godina. Mi smo posle više decenija prvi put zaustavili propadanje lokaliteta. Moja poruka danas je da obeležavamo dan kada smo prvi put zaustavili propadanje lokaliteta i spasili arheološko nalazište Vinča-Belo brdo. I to je ono najvažnije što smo uradili. To je prvi korak na jednom dugom putovanju", rekla je danas premijerka Ana Brnabić i najavila da će u naredne tri-četiri godine u projekat biti uloženo više od 10 miliona evra.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Ona je zahvalila timu arhitekata koji je pobedio na konkursu i izradio inspirativno rešenje.

"Mnogo koraka ima, ali prvi korak smo završili zahvaljujući partnerstvu sa SAD i ambasadorovim fondom. Zaštitili smo propadanje i eroziju nalazišta i sad možemo spavati mirno i da se ne ponavlja da deo arheološkog nalazišta ide u Dunav", navela je Brnabić.

Sledeći korak, prema njenim rečima, jeste kolektor i sistem za izradu i preradu otpadnih voda kako bi se zaštitila reka Bolečica koja je, kako kaže, jedna od najzagađenijih na teritoriji Beograda.

"Veliko deo problema ćemo resiti kolektorom, kako za nalazište tako i za čitavo naselje Vinča u opštini Grocka. Drugi deo problema će se rešiti izgradnjom velikog prečišćivača za otpadne vode, posle ćemo raditi obaloutvrdu, biciklističku stazu...Treće što sledi jeste izgradnja naučnog centra za istraživanje neolita i izgradnja vizitorskog centra", rekla je Brnabić.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Premijerka je istakla da će u čitav projekat u naredne tri-četiri godine biti uloženo preko 10 miliona evra, od čega najmanje 1,5 miliona evra iz grada, a sve ostao iz budžeta Vlade Srbije čime se, kako je istakla, pokazuje drugačiji odnos prema kulturi i istorijskom nasleđu.

Hil: Zaštita nacinalne kulturne baštine je podrška razumevanju prošlosti

Ambasador Sjedinjenih Ameičkih Država u Beogradu Kristofer Hil rekao je obilazeći arheološki lokalitet Belo brdo Vinča da je zaštita kulturne nacionalne baštine podrška razumevanju prošlosti.

"Velika je čast biti ovde danas sa premijerkom Anom Brnabić i zamenicom premijerke Gojković. Ambasada SAD je veoma ponosna zbog učestvovanja u ovom projektu, na mali ali voleo bih da mislim značajan način. Naravno zabavniji deo tek stupa. Da vidimo šta se nalazi ispod ovog zemljišta, ali morali smo najpre da stabilizujemo ovaj lokalitet", istakao je Hil prilikom obilaska lokaliteta koji je delimično finansiran iz sredstava Ambasadorskog fonda za zaštitu kulturne baštine (AFCP).

On je naglasio da je stabilizcija vrlo važan faktor u mnogim aspektima života, ne samo na polju zaštite kulturne baštine.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

"Zaštita kulturne nacionalne baštine je podrška razumevanju naše prošlosti, a razumevanje prošlosti je vrlo kompleksno samo po sebi možda kompleksno kao i razmišljanje kakva nas budućnost čeka", rekao je Hil.

Američki diplomata je istakao posebno zadovoljstvo na prilici da ambasada SAD u Srbiji sarađuje sa naučnicima u Srbiji, arheolozima, ali i svima drugima koji su bili uključeni u projekat sanacije.

"Savremena Srbija ima jako puno talenata i divno je videti taj talenat upregnut u razumevanje prošlosti. I iako je Vinčanska kultura zadirala dalje od obala Dunava, jako mi je značajno da vidim kako je Srbija prihvatila da je zapravo ta kultura zasnovana na toj najznačajnijoj reci Evrope. Mislim da možemo u većoj meri da gledamo na Srbiju kao dunavsku zemlju, i sa tim na umu, svi jedva čekamo da i u budućnosti radimo na sličnim projektima", zaključio je Hil.

Kapitalni projekat "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči" sprovodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa platformom "Srbija stvara", Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Ulaganje od tri miliona evra

Kapitalni projekat otpočeo je sa implementacijom januara 2021. godine i podrazumeva početnu investiciju Vlade Republike Srbije od 364.400.000 dinara, odnosno oko tri miliona evra, kako bi se nalazište očuvalo i postalo, ne samo turistička destinacija, već i centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Vlada SAD je podržala projekat kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, u iznosu od 475.000 dolara.

Sredstva Ambasade SAD omogućila su prvu fazu sanacije koja obuhvata obalu utvrde sa nizom armiranih šipova za zaustavljanje klizišta na arheološkom nalazištu uz obalu Dunava, kako bi se sprečio gubitak kulturnog nasleđa starog 7.500 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike