Pozovite dimničare što pre, ušteda danas može posle skupo da košta: Kad krene grejna sezona teško je doći do odžačara

11.10.2023

11:20

0

Autor: I.K.

Dosadašnje iskustvo pokazuje, da su najčešći uzroci požara u zimskom periodu neispravni, odnosno neočišćeni dimnjaci

Pozovite dimničare što pre, ušteda danas može posle skupo da košta: Kad krene grejna sezona teško je doći do odžačara
profimedia-0538012093 - Copyright Profimedia

Ako se grejete na čvrsta goriva, neophodno je pre grejne sezone da očistite dimnjak. Kako zbog boljeg protoka gasova i dima, tako i zbog činjenice da su u zimskom periodu dimnjaci čest uzrok požara, koji se brzo i lako prošire na krov, pa umesto usluge čišćenja šteta posle bude teško nadoknadiva.

Dosadašnje iskustvo pokazuje, da su najčešći uzroci požara u zimskom periodu neispravni, odnosno neočišćeni dimnjaci, ali i neispravne instalacije, neispravna grejna tela, kao i ostavljanje otvorenog plamena bez nadzora. 

Kako je za Tanjug izjavio Nenad Mitrović, iz Komunalnog preduzeća "Eko Dim", pravo vreme za čišćenje dimnjaka je svakako pre početka grejne sezone, koja počinje 15. oktobra. U zavisnosti od temperatura taj datum je promenljiv, ali je najbolje krajem leta, početkom jeseni. Prema njegovim rečima, čim su krenule hladne noći, počeli su u većoj meri i pozivi građana za čišćenje dimnjaka. 

"Trenutno imamo oko 30 poziva dnevno, a kad krene grejna sezona na dnevnom nivou bude i preko 100 poziva", rekao je Mitrović dodajući da usluge čišćenja dimnjaka koštaju oko 4.500 hiljade dinara.

Ističe da je veoma da se domaćinstva na vreme pripreme za grejnu sezonu, ali da su retki oni koji tokom leta, kada i nabavljaju ogrev, očiste i dimnjake, iako je to bitno. 

Tanjug printscreen
Nenad Mitrović

 

"Ako građani čiste dimnjake tek u grejnoj sezoni, onda dolaze u problem jer moraju dugo da čekaju uslugu, više dana pa i nedelja i onda kada nas pozovu kažu: 'Da li možete kod nas da dođete preko reda, imamo bebu?' ili 'Zovem za moje nepokretne roditelje, pa ako može nešto preko reda?' i slično. Zato apelujemo još jednom na sve da, ako već nisu do sad, da onda što pre pozovu dimničare i spremno dočekaju grejnu sezonu", istakao je Mitrović.

I odžačaru Dobrivoju Baraliću iz dragačevskog sela Gornja Kravarica u ovo doba godine telefoni su se tradicionalno usijali i ima pune ruke posla.

RINA
Dobrivoje Baralić

 

- Moj savet kao dimničara koji se ovim poslom bavi pune dve decenije je da se odžak očisti bar jednom pred sezonu, te da se zima dočeka sa očišćenim dimnjacima. To je moja preporuka, jer kad dođe zima i padne sneg, vrlo je teško tada čistiti dimnjake, jer su krovovi klizavi i vrlo je rizično raditi - ističe Dobrivoje za Rinu.

Osim toga što vatra bolje gori, adekvatnim i redovnim čišćenjem dimnjaka maksimalno se smanjuje i opasnost od izbijanja požara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike