Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje: Beograđani, očistite dimnjake

10.10.2023

22:41

0

Godinama unazad, na početku grejne sezone, velika količina suspendovanih čestica se emituje iz individualnih ložišta

Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje: Beograđani, očistite dimnjake
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sekretarijat za zaštitu životne sredine naveo je da zbog prognoziranih vremenskih uslova i temperaturne inverzije koja nastaje kao posledica meteoroloških uslova, odnosno velike razlike dnevnih i noćnih temperatura vazduha, može doći do povremenih skokova koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u pojedinim delovima grada.

Pozivaju se zato građani i druga privredna lica koja poseduje individualna ložišta u svrhu grejanja objekata da, ukoliko već nisu učinili nakon prestanka grejne sezone, očiste svoje dimnjake. 

Godinama unazad, na početku grejne sezone, velika količina suspendovanih čestica se emituje iz individualnih ložišta, pogotovo iz onih domaćinstava ili privrednih objekata koji nisu očistili dimnjake, što dovodi do povećanja zagađenosti vazduha u Beogradu.

Takođe, pozivaju se građani da stanje kvaliteta vazduha prate preko aplikacije Beoeko koja je dostupna na sajtu Grada (http://www.beoeko.com/), kao i preporuku doktora i stručnih lica iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha.

Ukoliko postoje neke nedoumice u vezi sa zdravstvenim preporukama, mole se građani da se obrate Gradskom zavodu za javno zdravlje, navedeno je u saopštenju. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike