Međunarodni dan devojčica: Glas više za njihovo pravo na obrazovanje, lečenje i jednake mogućnosti

11.10.2023

08:43

0

Autor: I.K.

Ovaj praznik ustanovile su Ujedinjene nacije, a prvi put obeležen je 11. oktobra 2012. godine

Međunarodni dan devojčica: Glas više za njihovo pravo na obrazovanje, lečenje i jednake mogućnosti
Copyright Profimedia

Neke devojčice širom planete umesto da se bezbrižno igraju naterane su na brak, umesto da se školuju kako bi bile učiteljice, advokatice ili doktorke jednog dana, one obavljaju teške kućne poslove, umesto da se leče one odrastaju sa posledicama netretiranih bolesti.

U ime svih njih koje su obespravljene, za njihovo pravo na bolji život i svetliju budućnost, danas obeležavamo Međunarodni dan devojčica.

Ovaj praznik ustanovile su Ujedinjene nacije, a prvi put obeležen je 11. oktobra 2012. godine. Njegov cilj je da poveća svest o rodnoj nejednakosti o tome da svako treba da ima podjednako pravo na pristup obrazovanju, redovnu ishranu, zakonska prava, medicinsku negu, zaštitu od diskriminacije, ali i seksualnog nasilja, te da ne bude primoran na dečji brak. Ipak, devojčice su i dalje više izložene diskriminaciji i različitim oblicima nasilja od svojih muških vršnjaka.

Današnji dan trebalo bi svakoga od nas da podseti na obespravljene devojčice pored nas i širom sveta.

Upravo Međunarodni dan devojčica nastoji da stvori jednake mogućnosti i neguje svet u kojem one mogu da napreduju. Brojne organizacije bave se promocijom osnaživanja devojčica kao što su Ujedinjene nacije, UNICEF, UN Women, Plan International, Konvoj nade (Convoy of Hope). 

Fokus Međunarodnog dana devojčica jeste pružanje kvalitetnog obrazovanja, jer je ono moćno sredstvo koje otvara mogućnosti i pomaže da se prekine začarani krug siromaštva i diskriminacije. Jer, obrazovane devojke nađu bolje zaposlenje, brinu o zdravlju i imaju pristup informacijama, te doprinose društvenom i ekonomskom razvoju zajednice. 

Profimedia
 

 

Istovremeno devojčice iz marginalizovanih zajednica suočavaju se sa više prepreka koje ometaju njihov napredak i ograničavaju potencijal. Zato je potrebno danas podsetiti da one imaju jednaka prava i zalagati se za jednake mogućnosti.

Prava devojčica garantovana su Konvencijom o pravima deteta koju je izdao UNICEF, kao i nacionalnim zakonima, a kod nas i Ustavom Republike Srbije.

Da bi se ove mogućnosti i ostvarile i da bi svaka devojčica na svetu dobila priliku da procveta, neophodne su inicijative, stipendije, programi stručnog usavršavanja kako bi razvile svoje veštine.

Profimedia
 

 

Zato, napravimo taj korak ka njihovom osnaživanju kao putu za svetliju budućnost svih nas. 

Ako na društvenim mrežama naiđete na haštag #dayofthegirl znajte da je to još jedan glas više za neku zdravu, obrazovanu, srećnu devojčicu koja će se sutra boriti za nečija ugrožena prava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike