Jedan je od vodećih uzroka smrti u Srbiji, a može biti izlečiv: Inovativni način lečenja produžava život

23.09.2023

08:11

0

Autor: I.K.

Naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine

Jedan je od vodećih uzroka smrti u Srbiji, a može biti izlečiv: Inovativni način lečenja produžava život
Copyright Profimedia

Karcinom pluća je jedan od najagresivnijih i najmalignijih karcinoma i jedan od vodećih uzroka smrti u Srbiji. Zabrinjava ipak podatak da Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine, rekao je direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije, Mihailo Stjepanović na skupu Prvi Beogradski pulmološki dani u organizaciji Klinike za pulmologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Svaka dva sata jedna osoba u Srbiji premine od karcinoma pluća, a 7.000 ljudi godišnje dobije ovu dijagnozu. 

Rana dijagnostika je ključna

Dijagnoza ranih stadijuma karcinoma pluća je ključna. U Srbiji se o trošku RFZO, savremenim terapijama ukupno leči nešto manje od 800 pacijenata obolelih od raka pluća, rekao je Stjepanović. 

-Kada se otkrije u ranom stadijumu, karcinom pluća može biti izlečiv. Zato apelujemo na sve da redovno obavljaju preventivne preglede, posebno ako su izloženi faktorima rizika. U lečenju ranih stadijuma karcinoma pluća, najvažnija komponenta je multidisciplinarni pristup, naveo je Stjepanović. 

Prema njegovim rečima, svaki pacijent je jedinstven i zahteva personalizovan pristup kako bi se odabrao najbolji plan lečenja.

-Genomsko profilisanje i personalizovano lečenje postali su ključni u tretmanu karcinoma pluća. Ovaj inovativni pristup omogućava analizu genetskih promena u tumorskim tkivima pacijenata, što omogućava preciznije određivanje terapije, ukazao je Stjepanović. 

Privatna arhiva
 

 

- Personalizovani tretman tako pruža nadu za bolje preživljavanje i kvalitet života pacijenata sa karcinomom pluća. Nakon adekvatne dijagnostike mogućnosti lečenja uključuju hirurško uklanjanje tumora, radioterapiju, hemioterapiju, imunoterapiju ili ciljanu terapiju, u zavisnosti od specifičnih karakteristika tumora i zdravstvenog stanja pacijenta", ukazao je Stjepanović i dodao da se imunoterapija u svetu koristi i za lečenje ranih stadijuma karcinoma pluća gde su rezultati lečenja veoma uspešni. 

Skrining na rano otkrivanje

Skrining na rano otkrivanje raka pluća u Srbiji se sprovodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, duže od od dve godine, a do sad je pregledano 4.354 osoba u riziku, prilikom čega je kod njih 52 otkriven karcinom pluća. Skrining program podrazumeva otkrivanje karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera, uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima, kao što je rentgen, objasnio je upravnik klinike za torakalnu onkologiju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine Goran Stojanović.

On ističe da se kod više od 70 odsto pacijenata, rak pluća otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za preživljavanje gotovo iscrpljene, i navodi da je upravo tu značaj skrininga.

Skrining je preporučen osobama uzrasta 50-74 godine, koje su u riziku da obole od raka pluća. 

Simptomi bolesti

Karcinom pluća je podmukla bolest, jer u trenutku kada se osete prvi simptomi većina bolesnika je već u metastatskom stadijumu bolesti, navode iz Udruženja "Punim plućima".

Simptomi u početku mogu da budu vrlo nespecifični - kašalj koji duže traje i ne prolazi na primenu antibiotika, prolongirano febrilno stanje, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u grudima.

Dodatni problem predstavlja činjenica da većinu obolelih od karcinoma pluća čine pušači koji su već navikli na kašalj i iskašljavanje i to ih zavara, pa ne primete kada kašalj postane uporniji, izraženiji i promeni intenzitet, a upravo u tom periodu često se izgubi dragoceno vreme, bolest uznapreduje, terapijske mogućnosti se smanje, a prognoza bolesti postane značajno lošija.

Savremene imunološke terapije

Načelnica Odeljenja za molekularnu i imunoterapiju karcinoma pluća, Klinike za pulmologiju UKC Srbije Milica Kontić Jovanović kaže da ne treba gubiti nadu ako se ustanovi dijagnoza, jer uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora da bude smrtonosna, već postaje hronična bolest.

-Pre tri godine država je prepoznala problem pacijenata i uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive. Trenutno je nešto više od 700 obolelih na savremenim terapijama, rekla je ona nedavno.

Prema svetskim vodičima, sama hemioterapija više nije prvi terapijski izbor u lečenju karcinoma pluća, već ju je u potpunosti zamenila inovativna terapija, što predstavlja revolucionarnu promenu u lečenju bolesti.

-Preko 30 odsto pacijenta sa metastaskim karcinomom pluća, koji se leče imunoterapijom u prvoj liniji lečenja, ostvaruje petogodišnje preživljavanje, što je sa hemioterapijom bilo nezamislivo, poručila je ona. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike