Ministar Milićević obišao kamp "Lapovo 2023": "Deco, čuvajte ćirilicu, bez nje nema Srba"

18.09.2023

17:03

0

Autor: M.M.

On se zahvalio deci iz dijaspore na učešću u kampu uz poruku da su oni naši najbolji ambasadori

Ministar Milićević obišao kamp "Lapovo 2023": "Deco, čuvajte ćirilicu, bez nje nema Srba"
Ministar Milićević sa decom iz kampa "Lapovo 2023" - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ RADE BEOGOVIĆ

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević obišao je danas zajedno sa predsednikom opštine Lapovo Bobanom Miličićem kulturno-obrazovni letnji kamp za decu iz regiona i dijaspore "Lapovo 2023" u kome je učestvovalo više od 200 mališana.

Milićević se zahvalio deci iz dijaspore na učešću u kampu uz poruku da su oni naši najbolji ambasadori, piše u saopštenju.

- Gde god živeli oni su Srbi. I sa ovim nošnjama i narodnim igrama čine ogromnu stvar za Srbiju. Kroz pesmu i igru oni promovišu ono što nas čini kao narod gde god živeli i u tim zemljama čuvaju naš nacionalni identitet. Deco hvala vam na tome - kazao je on.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ RADE BEOGOVIĆ
 

Ministar je poručio deci da gde god živela, sa njihovim drugarima iz okruženja, iz drugih naroda, nikada se ne svađaju oko prošlosti.

- Radite zajedno i gradite bolju budućnost. Draga deco, gradite mostove prijateljstva. Poštujte uvek državu u kojoj živite. A kada završite srednje škole, kada završite fakultete, mi vas očekujemo u Srbiji. Uvek ste ovde dobrodošli. Mi želimo da to znanje i iskustvo koje ste stekli u svetu upotrebite ovde u svojoj matici. I u tome ćete uvek imati našu podršku - naglasio je on.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ RADE BEOGOVIĆ
 

U saopštenju se podseća da je resorno ministarstvo finansiralo ukupno 22 kampa širom Srbije, kako bi naša deca iz rasejanja što bolje upoznala svoju maticu i u kampovima je učestvovalo više od 5.000 mladih iz regiona i dijaspore.

- Sva deca koja su prošla kroz kampove rekla su nam da su usavršili znanje maternjeg jezika. I to je jako važno. Deco, čuvajte svoj jezik, svoju kulturu, svoju tradiciju. Čuvajte ćirilicu i nikad nemojte da je zaboravite. To su naši simboli. Ako nema ćirilice i srpskog jezika u zemlji u kojoj živite, onda tu nema ni našeg naroda - kazao je Milićević.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ RADE BEOGOVIĆ
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike