Nekadašnja Titova rezidencija dobila novog vlasnika: Kakva je sudbina Brozove vile?

09.06.2023

23:08

0

Što se tiče same zbirke predmeta iz Vile Kumrovec ona je sastavni deo fundusa Muzeja Staro selo i čine je pokloni koje je nekadašnji predsednik dobijao

Nekadašnja Titova rezidencija dobila novog vlasnika: Kakva je sudbina Brozove vile?
Josip Broz Tito - Copyright Profimedia

Opština Kumrovec danas je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Reč je o objektu koji je 40-tih godina 20. veka bio hotel, da bi za vreme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencijom.

- Ovo je ponosni trenutak kada Opština Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom - rekao je prilikom potpisivanja načelnik opštine Robert Šplajt koji je i inicirao prenos vlasništva, javila je HINA.

On je najavio da opština planira obnovu objekta, u koji se nije značajnije ulagalo poslednjih 40 godina i prijavu za EU fondove, kao i da će već sledeće nedelje uslediti prijava na INTERREG program.

- Nadamo se da ćemo prva sredstva uspeti da osiguramo već u sledećih godinu dana. Procenjeno je da će nam trebati oko dva miliona evra da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju - rekao je načelnik i dodao da bi to trebalo da se ostvari za tri do četiri godine.

Direktor Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol prenos vlasništva sa muzeja na Opštinu Kumrovec smatra korakom u pozitivnom smeru, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo je da do ove godine muzeji nisu mogli da apliciraju za EU fondove, za razliku od opština.

Što se tiče same zbirke predmeta iz Vile Kumrovec ona je sastavni deo fundusa Muzeja Staro selo.

- Zbirka, osim enterijera, broji i darove koje je Josip Broz dobijao prilikom posete Kumrovcu, od stranih i domaćih gostiju. Osim toga, izloženi su i darovi koji su pre nekoliko godina dovezeni iz Kancelarije tadašnje predsednice RH. To je sve zajedno 105 poklona, od čega je 101 poklon u vlasništvu Muzeja, a ostali su na dugoročnoj pozajmici - navela je viši kustos Muzeja Hrvatsko zagorje Anita Paun Gađa, prenosi hrvatska agencija.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike