Devet godina od smrti Jovanke Broz: Ostala je misterija zašto najmoćniji par Jugoslavije nije imao naslednike

20.10.2022

20:12

0

Autor: M.M.

Priče o nekada najpoznatijem bračnom paru i danas intrigiraju javnost, a pitanje naslednika samo je jedno u nizu onih bez tačnog odgovora

Devet godina od smrti Jovanke Broz: Ostala je misterija zašto najmoćniji par Jugoslavije nije imao naslednike
Jovanka i Tito - Copyright Profimedia

Danas se navršava devet godina od smrti Jovanke Broz, supruge bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Jovanka je sa Titom u braku provela 28 godina, do njegove smrti 1980. godine. 

Nekada najpoznatiji i najmoćniji bračni par u Jugoslaviji nije imao zajedničke naslednike.

Dugo se o ovoj temi ćutalo, a onda je Milovan Đilas, nekadašnji funkcioner Jugoslavije, otkrio do tada nepoznate detalje o životu prve dame.

Profimedia
 

- Dok sam ja bio funkcioner, Jovanka se nije mešala ni u rasprave, a kamoli u odlučivanje. Jovankin "sektor" su bili dom i muž Josip. Sa njom su oko Tita zavladali urednost i savesnost. A Tito je znao prema njoj da bude osoran i ciničan i pred drugima, a Jovanka je trpela, ćutljiva i postiđena - rekao je Đilas i dodao:

- Titovi sinovi je nisu ni marili ni voleli, mada ona ni s njima nije imala svađa. Ali oni nisu bili ni sa Titom u dobrim odnosima. Stariji Žarko je divljao po svome, a dečak Miša bio uvređen. Jovanka se brinula o dvema mlađim sestrama i pomogla im da se školuju i izađu na put, ali nije za njih grabila, iako je bila u mogućnosti. Želela je da ima decu. Ali Tito se nije s tim složio - smatrao je da nema sreće sa decom, a možda nije hteo da se i sa tim opterećuje. Jovanka je izgorela i usahla pored Tita...

Profimedia
 

Nada Budisavljević, jedna od sestara Jovanke Broz, i njena najveća podrška i oslonac, otkrila je pre izvesnog vremena da je odluka da ne rodi najverovatnije upravo Jovankina.

- Najverovatnije da je njena dobrovoljna odluka bila da nemaju dece. Jer bi to Titu u tom trenutku moglo da naškodi. Kažem, najverovatnije, jer ja to ne znam. Njena žrtva je bila kompletna za njega. Ona se od samog početka stavila u službu njemu kao neko ko je posvećen, kao opatica koja se posveti svojoj religiji. Ona je amortizovala svaki udarac koji je bio namenjen njemu. I onda je glumila da je mnogo jača nego što je bila. Delovala je kao kremen-kamen, kao žena stena. I to se kasnije zloupotrebljavalo - rekla je ona.

Profimedia
 

Jovanka je bez voljenog supruga provela 32 godine, živeći tiho i izolovano u porodičnoj vili na Dedinju. 

Poslednja želja bila joj je da počiva pored voljenog supruga u Kući cveća. Sahranjena je uz vojne počasti, a poslednju poštu odali su joj članovi Vlade Srbije, strane delegacije, diplomate, kao i ogroman broj poštovalaca iz Srbije, ali i iz zemalja čija je bila prva dama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike