Voljni i spremni da nastave da pomažu kolegama: Vatrogasci iz Srbije i dalje se bore sa požarima u Grčkoj

03.09.2023

12:47

0

Autor: I.K.

Tokom jučerašnjeg dana, na lokaciji Komprijas, naši vatrogasci-spasioci uspešno su ugasili požare na svim sektorima rada

Voljni i spremni da nastave da pomažu kolegama: Vatrogasci iz Srbije i dalje se bore sa požarima u Grčkoj
Copyright Instagram/MUP Srbije

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije koji su upućeni u Grčku kako bi pomogli u gašenju požara, na lokaciji iznad sela Sufli, kontrolišu liniju požara dugu nekoliko kilometara i ne dozvoljavaju da se požar spusti ka selu, izjavio je danas vođa tima Milorad Spasojević.

Tokom jučerašnjeg dana, na lokaciji Komprijas, naši vatrogasci-spasioci uspešno su ugasili požare na svim sektorima rada.

Svi pripadnici SVS-a, koji su u Grčkoj vec devet dana su dobro, voljni i spremni da nastave da pomažu grčkim kolegama, rekao je vođa tima. 

 

 

Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa, a po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je u Grčku 30 vatrogasaca-spasilaca kao pomoć u gašenju požara u toj zemlji, sa četiri kombija, dva terenska vozila i ličnom zaštitnom opremom i opremom za gašenje požara na otvorenom prostoru.

Njima se pridružilo još 18 kolega iz Srbije kako bi zajedničkim snagama pokušali da obuzdaju vatrenu stihiju. Dodatni tim od 16 vatrogasaca-spasilaca iz Novog Sada, Niša, Jagodine, Zrenjanina, Čačka, Sremske Mitrovice i Šapca sa dve auto-cisterne, 5 terenskih vozila i dva člana medicinskog tima, uputio se pre pet dana u Grčku.

Šumski požar u Grčkoj je najveći šumski požar ikada zabeležen u Evropskoj uniji, rekao je portparol EU Balaž Ujvari i naglasio da Brisel mobiliše skoro polovinu svojih vazdušnih kapaciteta da bi pomogao u gašenju.

e-evros.gr via AP
 

 

Za pomoć Grčkoj u suzbijanju požara severno od grada Aleksandrupolisa poslato 11 aviona i jedan helikopter iz flote EU, zajedno sa 407 vatrogasaca. 

„Ovaj požar je najveći u EU od 2000. godine, kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima (Effis) počeo da beleži podatke“, saopštila je ta služba.

e-evros.gr via AP
 

 

Od kada je počeo 19. avgusta, u požaru je poginulo 20 ljudi, od kojih 18 migranata čija su tela pronađena u regionu koji se često koristi kao ulazna tačka iz susedne Turske.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike