Vojvodinu je pre tri dana pogodila snažna superćelijska oluja, a sada se pojavio snimak - tromba: Briše sve pred sobom!

03.09.2023

07:27

0

Snimak je nastao u atarima Tornjoša

Vojvodinu je pre tri dana pogodila snažna superćelijska oluja, a sada se pojavio snimak -  tromba: Briše sve pred sobom!
pijavica/Ilustracija - Copyright Pixabay

Pre tri dana je Vojvodinu pogodila snažna superćelijska oluja. Postojali su svi izgledi da će doći i do tornada, ali srećom nije se dogodio. Međutim, sada se pojavio snimak trombe  - vremenske pojave koja je uvod u tornado.


- Sećate se superćelije, od pre  tri dana, od Iriga do Padinske Skele, koja je imala jaku rotaciju u najnižem sloju oluje? Iz nje nije zabeležen tornado ali je zato iz najobičnijeg oblaka severnije od ove oluje zabeležena tromba. Trombe i tornada imaju različite mehanizme nastanka. - piše instagram strana Hailz_srbija. 

Snimak je nastao u atarima naselja Tornjoš.

Ali šta je tromba?

Tromba ili pijavica je vrsta slabih tornada. Nastaju na sličan način kao i veliki tornado. To je jak vazdušni vrtlog u obliku surle ili levka. Spušta se iz donjih delova oblaka do tla, sa skoro vertikalnom ili iskošenom osom. Pijavice obično nastaju pri jakoj konvekciji leti ili u jesen iznad tople vodene površine (najčešće na moru).

Reč tromba vodi poreklo iz italijanskog jezika, a znači vodeni stub. Javljaju se povremeno na Jadranu, obično nad morskom površinom, pa se sastoje od vodenih kapljica podignutih sa mora, ili iz kondenzovanih kapljica iz oblaka. Mornari i stanovništvo u primorju su bili oduvek upoznati sa ovom meteorološkom pojavom.

Danas se tromba sve češće javlja na kopnu, i to na mestima gde se nikada pre nije pojavljivala.

Profimedia
 

Poslednjih godina tromba se često javlja i u mnogim delovima Evrope, na primer u severnoj Nemačkoj, kao i u Mađarskoj. Kada pijavice nastanu nad kopnom (kopnena pijavica), one sadrže prašinu i pesak.

Tromba sa vodene površine može skrenuti na kopno gde brzo nestaje, ali pre toga, s obzirom na veliku razornu moć, ruši krovove, lomi grane i čupa drveće, a dešava se i da pomera automobile.

Pojava trombe je često praćena grmljavinom.

Prečnik joj je od 20 do 100-ak metara, i prosečno traje oko pola sata. Brzina vetra u pijavicama na Jadranu je do 80 km/h, dok je u Vojvodini po procenama očevidaca oko 60 km/h.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike