Trend u srpskim školama! Mobilni ograničeni na velike i male odmore: Međunarodna organizacija otkrila vezu između telefona i lošeg učenja!

06.08.2023

20:01

0

Autor: R.M.

Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primenjeno svuda, ističe se u izveštaju agencije Ujedinjenih nacija

Trend u srpskim školama! Mobilni ograničeni na velike i male odmore: Međunarodna organizacija otkrila vezu između telefona i lošeg učenja!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vest da je Unesko predložio da pametni telefoni u školama budu zabranjeni kako bi se rešio problem u učionica i poboljšao proces učenja, prošla je malo "ispod radara" u moru drugih bitnih vesti iako je veoma značajno da je jedna ovako velika organizacija otvoreno reagovala na mobilne telefone u obrazovnim ustanovama.

Jedan od razloga, navode u Unesku, jeste i zaštita dece od maltretiranja na Internetu, što je sve češća pojava.

Agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kutluru navodi da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vreme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost dece.

Dodaje se da digitalna tehnologija u celini, uključujući veštačku inteligenciju (AI), uvek treba da bude podređena "viziji obrazovanja usmerenog ka čoveku", te da nikada ne treba da zameni interakciju licem u lice.

Iz Uneska upozoravaju da je možda precenjen pozitivan uticaj "novih metoda učenja" i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikanost.

- Ne predstavljaju sve promene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primenjeno svuda - ističe se u izveštaju agencije Ujedinjenih nacija.

Napominje se da ne bi trebalo zanemariti "društvenu dimenziju" obrazovanja koje podrazumeva nastavu licem u lice.

- Digitalna revolucija ima nemerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji način se ona koristi u obrazovanju - rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule.

U Srbiji neke škole već zabranile mobilne

Međutim, u Srbiji već postoji više desetina škola koje su zabranile upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

Jedna od njih je OŠ "Josif Pančić" na Banovom Brdu gde već godinama postoji zabrana upotrebe mobilnih ali ne u potpunosti.

- Mobilni telefon u školi može da se koristi samo na velikom i malom odmoru kako bi se deca čula sa roditeljima, dok na časovima nije dozvoljeno da ih upotrebljavaju. Zabranjena je svaka zloupotreba đaka ili objavljivanje fotografija na društvenim mrežama da ne bi nekoga izvrgli ruglu zbog neke slike na društvenim mrežama - izjavio je nedavno direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić.

Pixabay
 

 

Upitan na koji način se sankcioniše đak ako upotrebi mobilni telefon na času, Bajić odgovara da postoji pravilnik koji sve to definiše.

- Pričamo sa decom, apelujemo, a razgovaraju i sa mnom kao i mi sa njihovim roditeljima. Ukoliko je teži prekršaj koji ulazi u naše pravilnike onda postoji mera koja se izriče. Ovo pravilo važi kako za niže tako i starije razrede jer kao što učimo da živimo sa koronom tako učimo i sa mobilnim telefonom u školi. Mobilni može da se koristi isključivo po pravilima koja su propisana u školi bez ikakvih zloupotreba - objasnio je on.

U školi su postavljena obaveštenja za zabranu korišćenja mobilnih telefona a cilj zabrane je da se đaci fokusiraju na gradivo i uzajamnu komunikaciju na časovima sa nastavicima i svojim drugarima kako bi stekli nova znanja.

Upravo ono zbog čega se i u Unesko zalaže za zabranu.

Za i protiv

U osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Bajmoku, takođe, zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona tokom nastave.

Savet roditelja je gotovo jednoglasno podržao odluku škole a učenici naprave predaju nastavnicima još na prvom času.

Telefoni se odlažu i zaključavaju u ormarićima koji su pokriveni kamerama, tako da učenici ne moraju da strahuju od krađe. Na kraju dana učenicima se telefoni vraćaju na zadnjem času. A ako se neki učenik ogluši o ovo pravilo, ako mu nastavnik pronađe telefon biće mu oduzet i stavljen u ormarić, a on će morati da snosi sankcije prema disciplinskom pravilniku.

Pixabay
 

Iako se ovo čini kao dobra mera, Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija je bio skeptičan jer smatra da učenik može da ostavi jedan telefon kod nastavnika a kod sebe da ima drugi, ili čak i treći.

- To je teško sprovesti u praksi a i na kraju kada imate zabrane te vrste, to je više kontraproduktivno nego što može da doprinese nekom rešenju. Najbolje je raditi sa učenicima i telefone koristiti za potrebe nastave i učenja. Najlakše je zabraniti, ali telefoni su deo života svih nas - izjavio je Markov pre nekoliko dana.

S druge strane, Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije naglašava za 24sedam da je upotreba mobilnih telefona veliki problem na nastavno osoblje.

S jedne strane, dodaje, profesor ne sme da oduzme telefon detetu, ali pravila moraju da postoje.

- Škola snosi odgovornost jer u učionici sa trideset učenika uvek može da zloupotrebi telefon. S druge strane, pojavljuje se puno snimaka na mrežama a da profesori i ne znaju da su snimani. Čas je zatvorenog tipa i isključuje svaku mogućnost zloupotrebe, i profesora i učenika - objašnjava Ilićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike