Gde ste najbezbedniji tokom oluje - u autu, vozu ili avionu i smete li da koristite mobilni telefon? Ovi saveti vam mogu spasiti život

22.07.2023

11:55

0

Ukoliko se suočite sa superćelijskom olujom, bezbednost je od presudnog značaja tokom oluje

Gde ste najbezbedniji tokom oluje - u autu, vozu ili avionu i smete li da koristite mobilni telefon? Ovi saveti vam mogu spasiti život
Ilustracija - Copyright Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Superćelijska oluja - sila prirode koja ne prašta, ostavljajući haos i strah na svom putu. Tokom ovakvih ekstremnih vremenskih prilika, bezbednost je ključna, a gde smo najsigurniji od munje i gromova?

1. U avionu

Avion je čudo tehnologije, ali i osetljiv na promene u vazduhu. Stručnjaci upozoravaju da udar munje može imati negativne posledice na letelicu. Ipak, metalna konstrukcija aviona ima određenu zaštitu od munje, pa je verovatnoća za pad aviona minimalna.

2. U  automobilu

Kada je reč o prevoznim sredstvima, automobili tokom oluje su sigurna opcija. Faradejev kavez od metala omogućava da munja bude usmerena u zemlju, pružajući zaštitu putnicima. Čak i tokom oluje, unutrašnjost automobila obložena plastikom pruža dodatnu bezbednost.

3. Voz - bezbedniji od automobila

Ukoliko preferirate putovanje vozom, dobra vest je da je voz još bezbednija opcija od automobila. Veće dimenzije vagona omogućavaju veću sigurnost putnika. Ipak, izbegavajte kontakt sa prozorima i metalnim delovima prilikom grmljavine.

4. Ako se nađete na otvorenom

Ako ste pešak i zadesi vas oluja na otvorenom prostoru, obratite pažnju na nekoliko stvari. Držite se podalje od visokih struktura i stabala, izbegavajte benzinske pumpe, i ne koristite metalne kišobrane.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

5. A šta je sa telefonima?

Priče o mobilnim telefonima kao "magnetima" za munje, stručnjaci odbacuju. Bežični ili mobilni telefoni su bezbedni tokom grmljavine, ali telefoni sa žičanom vezom predstavljaju veći rizik.

Dakle, dok sevaju munje i pucaju gromovi, bili u kući, vozu ili kolima, jedno je sigurno - bar se nećete dosađivati ako imate mobilni telefon.

Ukoliko se suočite sa superćelijskom olujom, bezbednost je od presudnog značaja tokom oluje, stoga se pridržavajte saveta stručnjaka i osigurajte svoju zaštitu.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike