Unesko poziva na globalnu zabranu pametnih telefona u školama

26.07.2023

14:20

0

Iz Uneska upozoravaju da je možda precenjen pozitivan uticaj "novih metoda učenja"

Unesko poziva na globalnu zabranu pametnih telefona u školama
Copyright Unsplash/Aaron Burden

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na Internetu, saopštio je danas Unesko.

U izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kutluru navodi se da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vreme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost dece, prenosi Gardijan.

Dodaje se da digitalna tehnologija u celini, uključujući veštačku inteligenciju (AI), uvek treba da bude podređena "viziji obrazovanja usmerenog ka čoveku", te da nikada ne treba da zameni interakciju licem u lice.

Iz Uneska upozoravaju da je možda precenjen pozitivan uticaj "novih metoda učenja" i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikanost.

"Ne predstavljaju sve promene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primenjeno svuda", ističe se u izveštaju agencije Ujedinjenih nacija.

Napominje se da ne bi trebalo zanemariti "društvenu dimenziju" obrazovanja koje podrazumeva nastavu licem u lice.

"Digitalna revolucija ima nemerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji način se ona koristi u obrazovanju", rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike