Zbog jednog mobilnog troje ispašta! Profesor i učenik se sukobili zbog telefona; Šta se tačno desilo i kako je došlo do incidenta

06.03.2023

20:00

0

Autor: R.M.

Profesor je suspendovan, a protiv učenika koji je posegao za telefonom i onim koji je sve to snimao pokrenuti su disciplinski postupci

Zbog jednog mobilnog troje ispašta! Profesor i učenik se sukobili zbog telefona; Šta se tačno desilo i kako je došlo do incidenta
Vršnjačko nasilje među decom - Copyright Profmedia

Epilog incidenta u smederevskoj Tehničko-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi "Despot Đurađ", kada je profesor matematike oduzeo učeniku mobilni telefon na času, nakon čega je došlo do koškanja, jeste suspenzija profesora i  disciplinski postupak protiv dvoje učenika drugog razreda - jednog koji je učestvovao u incidentu i drugog koji je sve to snimao.

Šta se tačno desilo i kako je došlo do incidenta, trebalo bi da utvrdi istraga koja se vodi. Na snimku se vidi profesor koji drži čas i nešto govori učeniku, ali taj deo nema ton.

Nakon toga prilazi stolu i uzima učeniku telefon, a ovaj kreće za njim i cimanjem za ruku pokušava da vrati svoj telefon. U jednom momentu, natezanje oko telefona postaje prilično ozbiljno, pa je u nekim momentima izgledalo čak i kao rvanje. Evidentno je da je došlo do fizičkog kontakta koji bi mogao različito da se okarakteriše, ali teško da je bio bezazlen.

U školi je ovo okarakterisano kao treći nivo nasilja, što se tumači kao tuča, davljenje, bacanje, prouzrokovanje opekotina i drugih povreda, uskraćivanje hrane i sna, izlaganje niskim temperaturama, napad oružjem...

Mediji su preneli da u pravilniku škole piše da uvek kada je zaposleni počinilac nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja prema detetu i učeniku u ustanovi, direktor preduzima mere prema zaposlenom, u skladu sa zakonom, a prema detetu i učeniku mere za zaštitu i podršku (plan zaštite) na osnovu Pravilnika o protokolu.

Međutim, postavlja se pitanje gde je zapravo granica u dozvoljenom korišćenju mobilnih telefona na času i kako nastavno osoblje, a kako učenici, smeju da reaguju u ovakvim situacijama.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže za 24sedam da je upotreba mobilnih telefona na časovima postala veliki problemi nastavnicima i profesorima i da to treba rešiti internim aktom škole. 

Ipak, ona smatra da su u ovom slučaju i profesor i učenik prešli dozvoljene granice.

- Neko kaže da profesor ne sme da uzima telefon jer je to privatna svojina, i to jeste tačno. Ali moraju da se postave neka pravila na času, a najviše u školi. Opet je tu škola odgovorna. Vi uđete u učionicu gde imate trideset đaka i uvek dođe do popuštanja i pauza, a svako može da zloupotrebi telefon - kaže ona.

- Korišćenje mobilnih u školama treba konačno da se reši, jer se javlja puno snimaka na mrežama, a često profesori i ne znaju da su snimani. Čas je zatvorenog tipa i isključuje svaku mogućnost zloupotrebe, i profesora i učenika - objašnjava Ilićeva.

Dodaje da profesor nije trebalo da oduzima telefon, nego da prvo opomene usmeno učenika, a onda da posegne za drugim merama u slučaju da ga ne posluša.

- Trebalo je da učenika opomene usmeno da ne ometa nastavu telefonom. A ako ga on ne posluša, onda da ga isključi sa nastave i uputi kod direktora škole. Ako neće ni tamo da ode, onda da pošalje nekog učenika da pozove direktora na čas. On to mora da uradi ako profesor ne može da drži čas - kaže Ilićeva. 

S druge strane, ni učenik nije trebalo žustro da reaguje, smatra ona, već da reši situaciju na miran način. 

- Učenik je mogao da ga pita što mu uzima telefon, a možda čak i da pozove roditelje, da oni rešavaju problem. I onda bi profesor rekao roditeljima zašto ga je uzeo - kaže ona.

Ilićeva dodaje da ovakve situacije mogu biti jako opasne po profesore i da su čak imali slučaj jednog kolege koji je u Viber grupi pokazivao modrice na vratu jer ga je navodno davio jedan otac čijem sinu je oduzeo telefon.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike