RHMZ izdao najviši stepen upozorenja! Vojvodina na udaru jakog vetra, nova oluja danas preti ovim delovima zemlje

26.07.2023

11:09

0

Zbog nevremena koje je zahvatilo Srbiju na snazi je narandžasti meteoalarm na teritoriji cele zemlje

RHMZ izdao najviši stepen upozorenja! Vojvodina na udaru jakog vetra, nova oluja danas preti ovim delovima zemlje
Copyright Profimedia

Srbija će danas biti na udaru nove oluje. Dok je RHMZ izdao upozorenje za područje Beograda na naglu promenu vremena, Evropski sistem za praćenje oluja aktivirao je za područje Vojvodine treći stepen upozorenja, koji je između ostalog i najviši.

- Na severu Vojvodine danas se očekuju jake oluje praćene gradom, orkanskim vetrom koji će dostizati brzinu i iznad 100 km/h, munjama i kišom. Evropski sistem za praćenje oluja aktivirao je za područje Vojvodine treći stepen upozorenja - navodi se.

Oluje se očekuju i južnije od Vojvodine ali će biti slabijeg intenziteta, jer bi oluje na svom putu trebale da slabe usled slabljenja energije.

RHMZ upozorava - stiže nagla promena vremena

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje za područje Srbije na naglu promenu vremena.

- Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature ( u većini mesta za 10 do 15 stepeni) koje je jutru zahvatilo severne i zapadne krajeve do kraja dana proširiće se i na ostale predele Srbije - navedeno je na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm

Zbog nevremena koje je zahvatilo Srbiju na snazi je narandžasti meteoalarm na teritoriji cele zemlje.

To ukazuje da je vreme opasno, da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prošle nedelje Srbijom je protutnjala superćelijska oluja koja je napravila ogromnu štetu. Pri svakoj najavi nevremena građani strahuju da bi nešto slično moglo da se ponovi.

U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine.

Izdato je upozorenje i za područje Beograda na naglu promenu vremena.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature danas tokom dana usloviće lokalno i jake grmljavinske procese pa se može očekivati velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s) - navode u RHMZ.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike