Ispovest Marka Bacetića o bolesnoj majci: Krili su od mene gde je, a kada sam je našao šokirao sam se (UZNEMIRUJUĆE FOTO)

14.07.2023

20:30

0

Ceo slučaj preuzele su državne institucije, a krivicu svi svaljuju jedni na druge, kaže naš sagovornik

Ispovest Marka Bacetića o bolesnoj majci: Krili su od mene gde je, a kada sam je našao šokirao sam se (UZNEMIRUJUĆE FOTO)
Marko Bacetić sa majkom - Copyright Privatna arhiva M. B.

Kada loši porodični odnosi počnu da utiču na socijalni život nekog pojedinca, državne institucije su prve koje treba da zaštite nemoćne i ugrožene i sprovedu zakon.

Ovo sve očekivao je i Marko Bacetić od nadležnih institucija, koji je nakon što je njegova sestra M. R. stavila bolesnu majku V. B. u dom za stare bez njegovog odobrenja i znanja, pokušao iz istog da je izvede.

On je za 24sedam ispričao kroz koju agoniju je prošao u poslednja tri meseca, a pre svega njegova majka.

- Moja mama je doživela šlog i posle bolnice sam uz medicinsku podršku koju sam organizovao dva meseca brinuo o njoj i uspeo da je podignem na noge. Žena je jela pljeskavicu i burek, oporavila se dobro i ponovo praktično samostalno hodala i odlazila u toalet. Krajem marta otišao sam na dva dana u Nemačku, u kojoj sam živeo prethodnih 15 godina, kako bih regulisao neke obaveze u vezi sa svojim planiranim dugoročnijim povratkom u Srbiju radi nege majke. Kada sam se vratio, majku nisam zatekao u stanu. Bila je bukvalno nestala, što sam prijavio i policiji - objašnjava naš sagovornik na početku razgovora i dodaje šta je bilo dalje.

- Ispostavilo se da je moja sestra, M. R. stavila mamu u dom, ne obavestivši me o kojoj ustanovi je reč - kaže Bacetić, dodajući da se tada uključuje Centar za socijalni rad Vračar, koji, navodi on, takođe nije želeo da mu pruži tu informaciju.

Majka pre i posle doma

- Naglasio bih da je moja majka tada bila svesna, a od strane moje sestre su plasirane priče da majka ne želi da me vidi. Što nije tačno, jer kada sam posle dva meseca konačno sopstvenim naporima uspeo da saznam u kom je domu završila uz brojno kršenje zakona, majka mi se veoma obradovala. Zatekao sam je nepokretnu i pospanu, u drastično lošijem psihofizičkom stanju nego što je bio slučaj pre smeštanja u dom. Tokom narednih mesec i po dana posećivao sam je u domu, bio svedok kontinuiranog urušavanja majčinog psihofizičkog stanja. Postala je premršava, razvila otvorenu dekubitnu ranu, trpela ekstremne bolove i tražila da je vodim kući. Bezuspešno sam pokušavao da nadležnima u Centru za socijalni rad Vračar i domu "Vila Park" objasnim apsurdnost situacije - da majka ima i želi mnogo bolju alternativu, rođenog sina koji želi da se u njena četiri zida stara o njoj i koji je to dokazano već uspešno radio - kaže Marko.

Privatna arhiva M. B.
Marko Bacetić sa majkom 8. marta pre doma

Međutim, ističe on, čelnici doma "Vila Park" ni na njen eksplicitan zahtev nisu hteli da je otpuste iz doma, pozivajući se na Centar za socijalni rad Vračar, a zanemarujući ključni aspekt da je majka još uvek pravno sposobna, navodi on probleme sa kojima se susreo i dodao da Centar za socijalni rad Vračar svojim delovanjem dodatno komplikuje ionako tešku situaciju.

Nema lična dokumenta

- Oni su moju majku za tri meseca posetili samo jednom u domu, pa je pitanje da li je njihovom neprofesionalnošću tokom aprila, maja i juna 2023. narušeno njeno psihofizičko zdravlje. Od mene su najpre 50 dana krili gde se ona nalazi, a u komunikaciji sa domom "Vila Park", prema navodima nadležnih u domu, neovlašćeno se proglašavali nadležnim da određuju mesto prebivališta do daljeg poslovno sposobne V. B. Dvanaest dana po majčinom izlasku iz doma se, prema usmenim tvrdnjama Centra za socijalni rad Vračar, mamina lična karta nalazi u njihovom posedu i oni odbijaju da je vrate. Ne znam da li je to uopšte istina, ali ono što je sigurno, jeste da je mamina lična karta poslednji put viđena u domu, a da ona bez nje ne može da dođe ni do svojih tekućih sredstava neophdnih za dnevne potrebštine i zdravstveno zbrinjavanje i negu - rekao je naš sagovornik.

Privatna arhiva M. B.
Majka Marka Bacetića po izlasku iz doma

Kako bismo saznali i drugu stranu priče, pozvali smo gorespomenuti dom, a direktor te ustanove Boško Balać odgovorio je najpre na naše pitanje kako su pristali i pod kojim uslovima, da radno sposobnu ženu smeste u ustanovu bez saglasnosti oba deteta, u ovom slučaju i sina Marka, s obzirom na to da je proces na svoju ruku započela njegova sestra M. R, te Balać priznaje:

- To je bio moj danak neiskustvu. M. R. je tražila da njenom bratu ne govorimo gde je naša korisnica. Mi smo probali da ga nađemo, ali nismo uspeli – kaže direktor za 24sedam i dodaje da je domu rečeno “da ne mogu da reaguju ni za šta bez Centra za socijalni rad”.

Kako njihova štićenica po prijemu nije imala ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu, Balać kaže da je smeštena u ustanovu sa važećim pasošem, a da je naknadno izvađena lična karta.

Privatna arhiva M. B.
Majka Marka Bacetića pre odlaska u dom

- Mamina dokumenta su ostala kod mene, dakle, dokumenta nisu bila izgubljena. Moja sestra lažno je oglasila maminu ličnu kartu nevažećom, iako je znala da je kod mene. Mamu sam u domu zatekao u pelenama, praktično kao ležećeg pacijenta, koga su isključivo premeštali iz kreveta u invalidska kolica, sediranu i nesrećnu, a ostavio sam je prethodno u relativno dobrom opštem stanju. Moja majka izgleda sada kao da je pred smrt, kao da je izašla iz koncentracionog logora –  govori Bacetić zabrinuto i pokazuje nam uznemirujuće fotografije majke neposredno nakon izlaska iz doma, kao i one pre nego što je u isti uvedena tri meseca ranije.

- Njena butina je sada tanja od moje podlaktice! Ona je 4. marta, uz moju asistenciju, na sopstvenim nogama otišla u poštu. Fotografije sve govore, kako sam ja brinuo o majci, a kako je brinuo dom zahvaljujući mojoj sestri, koja sve vreme odbija da napravimo zajednički dogovor o brizi majke, za šta imam i svedoke.

Privatna arhiva M. B.
Majka Marka Bacetića po izlasku iz doma

Direktor Balać potvrdio je da je njihovu tadašnju korisnicu Centar za socijalni rad posetio jednom, te da je Centar bio zadužen za nju. Na pitanje kako mogu da budu zaduženi za nekoga ko je još uvek pravno sposoban, nismo dobili konkretan odgovor. On je čak rekao da je dom u jednom trenutku tražio da V. B. napusti njihovu ustanovu, ali da je ćerka koja je bila nosilac ugovora to odbijala. 

- Mi smo u jednom trenutku tražili da ona izađe iz doma, ali nismo dobijali odgovor od Centra za socijalni rad. Što se tiče njenog stanja, mi smo o njoj brinuli kao i o svakom korisniku savesno, možete da dođete da vidite naš dom i ostale korisnike. To je takva bolest, svakodnevno se menja stanje, ona ima početak demencije - kaže direktor doma za naš portal.

Prebacivanje odgovornosti

Marko je pred kraj razgovora dao svoj zaključak:

- Sada svi, moja sestra M. R, dom i Centar peru ruke i svaljuju krivicu jedni na druge. Činjenica je jedino da ogromna krivica postoji, jer se tokom tromesečnog što organizacionog, što administrativnog, zdravstvenog staranja o mojoj majci od strane M. R, doma Vila Park i Centra, zdravstveno stanje moje majke sunovratilo, a ko snosi koliki udeo u toj krivici utvrđivaće nadležni organi. 

Privatna arhiva M. B.
Majka Marka Bacetića po izlasku iz doma

Kontaktirali smo i Bacetićevu sestru, koja je odmah zapretila tužbom na postavljena pitanja, te negirala reči svog brata.

- Pred nadležnim organima Republike Srbije se vode postupci u cilju zaštite prava i interesa moje majke, zbog zloupotrebe njenog zdravstvenog stanja od strane njenog sina, Marka Bacetića. Navodi iz vaših pitanja su neistiniti. Zabranjujem da objavite ime moje majke, mene i članova moje porodice. U suprotnom ću se za zaštitu majčinih prava, mojih i prava moje porodice obratiti nadležnom sudu i drugim organima gonjenja - napisala je M. R. kada smo joj postavili pitanja o ovom kompleksnom slučaju, negirajući tako reči svog brata, ali i direktora doma.

Cenatar ćuti

Novinari 24sedam kontaktirali su i Centar, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na pitanja:

- Da li je V. B. na dan 13. 07. 2023. poslovno sposobna žena, zašto ju je Centar posetio samo jednom tokom boravka u domu Vila Park, zašto Centar i pored intenzivne komunikacije tokom aprila i prve polovine maja 2023. nije dostavio informaciju njenom sinu o tome gde mu se majka nalazi i navodno izbegavao da pogleda dokaze u vidu video zapisa o tome da je tokom njegove brige o majci njeno zdravstveno stanje bilo očigledno poboljšavano, da li je Centar imao uvid u stanje V. B. pre doma, kao i tokom poslednjih nedelja njenog boravka u domu, na osnovu čega Centar poslovno sposobnoj ženi navodno zadržava lična dokumenta i time joj, prema rečima njenog sina, onemogućava da koristi sredstva za život.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike